Hossain Soki Walladi, Boden.
För 15 år sedan kom Hossain Soki Walladi till Sverige. Hans juridiska ombud Peter Varga anser att det tidigt rådde rättsosäkerhet i asylprocessen. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio.

Man med utvisningsbeslut har rätt till bistånd

2:08 min

En man som fått avslag på sin asylansökan har rätt till dagersättning och boende. Det slår förvaltningsrätten i Luleå fast och river därmed upp Migrationsverkets beslut om mannen.

Eftersom mannen har samarbetat till sin utvisning har han också rätt till bistånd, enligt rättens dom.

En lättnad, tycker Soki Walladi Hossain, som anser att Migrationsverkets beslut var ogrundat.

– Jag tycker att jag gjort allt som polisen och Migrationsverket sagt att jag ska göra. Men Migrationsverket säger att jag inte gjort tillräckligt och du har fem dagar på dig att skaffa resehandlingar ut från landet. Jag sa att om jag inte kunnat få resehandlingar under 15 år i Sverige, hur ska jag kunna rodna det på fem dagar? Men nej, säger de, vi har inget mer att prata om. Fixa resehandlingar, annars hamnar du på gatan.

I somras började en ny lag gälla som säger att alla vuxna personer utan barn, som fått avslag på sin asylansökan, förlorar sin rätt till dagersättning och boende. Undantag ska dock gälla för den som samarbetar till sin utvisning.

Ekot har tidigare berättat om att personer, efter lagen från i somras, blir av med sitt bistånd trots att de upplever att de gör allt de kan för att samarbeta. Soki Walladi Hossein är alltså en av dem.

Han har efter 15 år i Sverige fortfarande inte kunnat lämna landet, trots avslagsbeslut och nu har han efter att han överklagat Migrationsverkets beslut om indraget bistånd, fått rätt från Förvaltningsrätten.

Och även om det här inte är ett vägledande beslut så är det viktigt med ett klargörande i den här frågan, säger Soki Walladi Hosseins ombud Peter Varga.

– Det är väldigt många som befinner sig i en liknande situation, där de vänt sig till sina ambassader eller konsulat för att ansöka om pass eller resehandlingar. I många fall har Migrationsverket bedömt att de här människorna, när de inte fått pass eller resehandlingar utfärdade, måste ha angivit felaktig information. Och i och med den typen av bedömningar så befinner sig de här personerna i ett läge där alla deras möjligheter till att faktiskt få ett utvisningsbeslut verkställt är uttömda. Konsekvensen av det blir ju att de förlorar sin dagersättning och sin bostad och därmed blir hänvisade till att leva på gatan.

Migrationsverket har överklagat domen och Jan-Anders Rapp, verksjurist på Migrationsverket, välkomnar att man snart får se en vägledande dom i frågan – om Kammarrätten prövar fallet.

– Vissa frågor är ju bedömningsfrågor när det gäller ny lagstiftning. Och det här är ju ett sådant begrepp som man inte definierat närmare och då får det helt enkelt utvecklas i praxis, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista