Säkerhetsstyrkor i Afghanistan
Foto: Rahmat Gul/TT

Kritik mot hantering av afghanutvisningar

"Ett felaktigt beslut kan leda till att människor dör"
1:36 min

Migrationsverket får nu kritik för sin hantering av utvisningen av elva afghanska män i måndags. Männen fick ingen information om att de hade möjlighet att stoppa utvisningen efter ett beslut från verket i förra veckan.

– Det är bedrövligt ur rättssäkerhetssynpunkt. Situationen är så allvarlig i Afghanistan. Ett felaktigt beslut kan leda till att människor dör eller torteras, säger Michael Williams, viceordförande i flyktinghjälporganisationen Farr.

Migrationsverket bedömde förra veckan att säkerhetsläget i Afghanistan har blivit sämre. Därför kan alla afghanska asylsökande få sitt skyddsbehov prövat på nytt.

De med utvisningsbeslut, som de elva män som flögs till Kabul i måndags, kan söka om så kallat verkställighetshinder - det vill säga att utvisningen inte ska genomföras.

De elva männen fick inte den informationen av myndigheterna när de satt i förvar. Migrationsverkets chef på förvaret i Märsta Tommy Harnesk förklarade det så här för Ekot:

– När det gäller nya omständigheter så är det inte så att vi går ut och generellt informerar alla som har sökt asyl och fått avslag. Sådana saker får man ha koll på själv helt enkelt, säger han.

Michael Williams på Farr menar att verkets nya riktlinjer rörande Afghanistan förändrade chanserna för de berörda att få stanna i Sverige dramatiskt, då borde de ha fått en ny prövning.

Karin Fährlin, enhetschef på Migrationsverket, säger att de asylsökande får information om möjligheten att söka stoppa utvisningen redan i början av asylprocessen.

– Men vi informerar inte när vi gör den här typen av ändringar, då vi bedömer att situationen är svårare i Afghanistan men att den är inte så svår att inte någon kan återvända. Då är det upp till den enskilde att kontakta myndigheten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".