Man hålls fast mot golvet och en polis håller en plastpåse mot hans mun. Illustration: Giuseppe Cristiano
Ledande frågor i förhör med polisen som höll platspåse för munnen på Sinthu. Illustration: Giuseppe Cristiano
Fallet Sinthu

Internutredarna "hjälpte" kollega - föreslog vad poliserna skulle svara i förhör

"Förhörsledaren guidar polisen som han förhör"
2:56 min

Förhörsledaren ställde ledande frågor och föreslog själv svar till poliserna som förhördes om Sinthu Selvarajahs död. Det visar Ekots fortsatta granskning av fallet.

Pär Anders Granhag är professor i psykologi och forskar om förhörsteknik. Han har gått igenom förundersökningen åt Ekot och han är kritisk till hur förhören gjordes.

– Det är ju inte bra när en ansvarig förhörsledare, som ska samla in information på ett objektivt sätt, i det här fallet kring en väldigt, väldigt allvarlig händelse, vid upprepade tillfällen föreslår svar på egna frågor. Det är inte speciellt professionellt att göra på det sättet, säger Pär Anders Granhag.

Rättsläkaren som obducerade Sinthu Selvarajah har tidigare idag sagt att det var polisernas ingripande orsakade hans död, på sjukhuset i Västerås för två år sen.

En av poliserna höll en plastpåse över Sinrhus mun när han låg på mage. Plastpåsen, polisernas tryck mot ryggen, och pepparsprayen de använde är de tre saker som enligt rättsläkarens bedömning lett till att Sinthu kvävdes.

När det gäller plastpåsen är det helt avgörande hur länge den hölls för munnen.

När polisen som höll i påsen förhörs säger han såhär:

Polisman: Ja är det något jag ångrar så är det det där med plastpåsen, liksom. Han spottade och fräste och det var därför jag höll för munnen."

Förhörsledare: Du skriver att du kommer underfund med att det var nog ingen bra idé.

Polisman: Nej, det var det ju inte. Det var idiotiskt.

Förhörsledare: Och du inser att det kunde vara en fara.

Polisman: Mmm

Förhörsledare: Och tar genast bort den.

Det är förhörsledaren som säger "tar genast bort den".

– Där ser man alltså att förhörsledaren guidar den här polisen, som han förhör, och föreslår att den här tidsrymden som plastpåsen hölls för Sinthus mun är kort. Att påsen tas bort genast, säger professor Pär Anders Granhag.

– Det är till och med så att den förhörde upplever att det är nödvändigt att korrigera förhörsledarens föreslagna tidsrymd här och säger: Det är inte genast på det sättet att jag trycker dit den och tar bort den direkt. Det gjorde jag inte.

Senare säger förhörsledaren så här:

Förhörsledare: Det var några sekunder som du höll där?

Polisman: Mm

Det är återigen förhörsledaren som föreslår tiden "några sekunder". Hur många sekunder det var får den förhörde polisen aldrig svara på.

Och det här är bara ett par exempel på flera ledande frågor i förhören.

– Det är ett omedvetet eller medvetet sätt att hjälpa sin kollega. Och vad den här polismannen hade sagt om det inte hade föreslagits sådana här referenspunkter eller förankringspunkter. Det får vi aldrig svaret på, säger Pär Anders Granhag.

Trots att rättsläkaren nu bedömer att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthus död åtalas inte poliserna.

Eftersom internutredarna aldrig reder ut hur länge plastpåsen hölls för munnen så kan inte rättsläkaren Wolfgang Giebe veta om det var den polis som höll för munnen med plastpåsen som orsakade kvävningen. Eller om det var något av de andra sakerna poliserna gjorde som ledde till Sinthus död.

– Jag kan inte uttala mig eftersom den här tidsuppgifterna faktiskt inte finns. Jag kan inte skilja mellan de enstaka poliserna. Vem gjorde det avgörande, det kan jag inte säga, säger Wolfgang Giebe.

Åklagaren som ledde förundersökningen har avböjt medverkan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".