Staden Aleppo i Syrien.
Foto: George Ourfalian/TT.
Syrien

Rebeller har inlett motoffensiv i Aleppo

Parterna skyller misslyckandet på varandra
1:24 min

Överenskommelsen om eld upphör som nåddes mellan Ryssland och Turkiet, och som skulle träda i kraft under onsdagen, brakade samman när nya strider utbröt mellan rebeller och syriska styrkor.

Parterna skyller det misslyckade eldupphöret på varandra.

Under onsdagen stod flera tiotals bussar redo att evakuera civila. De tusentals civila som väntade på att få evakueras har inte setts lämna de sista rebellfästena i östra Aleppo.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, sa i ett uttalande att de syriska styrkorna och dess allierade nästan helt säkert utfört brott mot internationella lagar och sannolikt även krigsbrott i och med attackerna mot civila, enligt AFP.

Samtidigt uppger rebellerna att de inlett en motoffensiv mot syriska styrkor. Zakaria Malahifji i gruppen Fastaqim säger till nyhetsbyrån Reuters att hans mannar har "inlett en militär aktion" från de sista områden som återstår under deras kontroll i staden.

Enligt organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har rebeller utfört en bilbombsattack i staden.

Nya försökt att nå ett eldupphör gjordes under kvällen när USA utrikesminister John Kerry talade med sina utrikesministerkollegor i Ryssland, Turkiet och Qatar. Men det är än så länge oklart om samtalen varit fruktbara.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".