Delad bild: Händer framför datorer och en målare.
Foto: Foto: TT

Dyra tillstånd för invandrad arbetskraft

"Det är kostsamt för systemet att vara så öppet"
2:42 min

Den arbetskraftsinvandring som Sverige är i minst behov av tar störst resurser i anspråk hos Migrationsverket. Det framgår av en granskning av reglerna för arbetskraftsinvandring som Riksrevisionen presenterar i dag.

– Det är kostsamt för systemet att vara så här öppet, för det har medfört ett behov av kontroll som ställer till det i handläggningsprocessen genom att handläggningstiderna blir längre, säger Marianne Danielsson som lett Riksrevisionens granskning.

För åtta år sedan infördes nya regler för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och EES-området. Tidigare kontrollerade en myndighet att det rådde brist på arbetskraft i de yrken där arbetsgivare ville anställa någon från tredje land.

Numera är det arbetsgivaren som själv bestämmer. 20 procent av de beviljade tillstånden är till okvalificerade överskottsyrken, skriver Riksrevisionen i sin rapport. 60 procent är till bristyrken, de flesta kvalificerade.

Men eftersom det är de enklare jobben inom exempelvis skönhetsvård, städning och butiksarbete som står för de flesta brotten mot försörjningskravet, alltså att den anställde måste tjäna minst 13 000 kronor i månaden, gör Migrationsverket extra noggranna kontroller av sådana jobb. Och mer kontroll betyder längre väntetider. Men det har gett resultat, säger Marianne Danielsson.

– En av de goda nyheterna tycker jag är att andelen som hamnar under det här försörjningskravet har minskat ganska dramatiskt sedan reformen infördes. Det är hälften så många nu som hamnar under den här 13 000 kronors nivån.

Riksrevisionen ger råd till både regeringen och Migrationsverket om vad som kan göras för att korta handläggningstiderna, utan att försämra kontrollen. Regeringen uppmanas exempelvis att låta Migrationsverket få direktåtkomst till registeruppgifter hos Skatteverket.

– Vad vi föreslår är att regeringen åtminstone bör överväga det här förslaget eftersom det både skulle kunna ha väldigt positiva effekter för kontrollen och minska handläggningstiderna.

Den senaste tiden har en lång rad fall uppmärksammats i olika medier, där personer som arbetat i Sverige i flera år, plötsligt tvingas lämna landet för att en tidigare arbetsgivare i efterhand visar sig ha missat någon detalj i anställningsvillkoren. Här efterlyser Riksrevisionen att Migrationsverket noga preciserar hur olika krav ska tillämpas. 

– Om man läser propositionstexten så ser man att det ska inte finnas utrymme för tolkningar när det gäller om villkoren är uppfyllda eller inte, säger Marianne Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".