John Ausonius.
John Ausonius är dömd till livstids fängelse. Foto: Foto: Yvonne Åsell/TT.

Ausonius lämnas ut till Tyskland

Ausonius: Kritisk till att det tagit så lång tid
1:42 min

Södertörns tingsrätt beslutar att livstidsdömde John Ausonius, känd som lasermannen, ska lämnas ut till Tyskland, där han är häktad i sin frånvaro misstänkt för ett mord.

– En tysk domstol har funnit att det finns sannolika skäl för det tyska brottspåståendet och tingsrätten bedömer därför att det finns skäl att lämna ut honom. Vi ska lita på andra europeiska staters rättssystem, kommenterar åklagaren Krister Pettersson.

Tingsrättens förhandlingar i ärendet hölls under förmiddagen, och beslutet kom vid klockan 14 efter rättens överläggningar.

Först igår sa Ausonius ja till en utlämning, men sannolikt hade han blivit utlämnad ändå, säger rådman Per-Erik Andersson:

– Möjligheten att vägra ett utlämnande är väldigt små. Sannolikt hade beslutet blivit detsamma ändå. 

Målet handlar om en kvinna som sköts ihjäl i Frankfurt 1992 en vecka efter det att Ausonius varit i bråk med henne om en påstådd stöld. Ausonius nekar till anklagelserna, men häktades i september i sin frånvaro av tysk domstol och väntas bli åtalad för mordet.

Ausonius framträdde i tingsrätten via videolänk i rätten och sa ja till att lämnas ut.

– Jag har valt att samtycka till överföringen eftersom jag fått det förklarat för mig att det hade varit omöjligt rent praktiskt för domstolen att neka en utlämning och då vill jag inte att det ska gå tid till spillo. För det drabbar ju mitt straff här, sa Ausonius. 

Tyska myndigheter har försäkrat att Ausonius kommer att föras tillbaka till Sverige efter att misstankarna mot honom prövats i Tyskland. Om han döms för mord i Tyskland kommer John Ausonius i så fall att avtjäna straffet i Sverige. 

Åklagaren Krister Pettersson yrkade på att Ausonius skulle lämnas ut tillfälligt.

– När man fått en laga kraftvunnen dom i Tyskland ska han återföras. Han har rätt att avtjäna straffet i Sverige som svensk medborgare. Eftersom han redan avtjänar ett livstidsstraff kommer den tidigare livstidsdomen även omfatta det nya brottet, det är min bedömning, säger Pettersson.

Nyligen utfärdade Tyskland en arresteringsorder och Ausonius förhördes i slutet av november om sin inställning till överlämnandet.

Innan han greps i juni 1992 hade John Ausonius gäckat polisen i flera år. Han fick namnet Lasermannen eftersom det gevär han först använde var utrustat med lasersikte. Senare använde han en revolver.

John Ausonius dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse, en dom som fastställdes av hovrätten 1995. Först fem år senare, år 2000, erkände han sina brott och kontaktade sedan sina offer för att förklara.

Ausonius sitter idag på en klass 2-anstalt med lägre säkerhet och har flera gånger ansökt om att få sitt straff tidbestämt, men har hela tiden nekats.

Senast var 2015.

Fakta: Ausonius är livstidsdömd

  • Ausonius sitter i dag i fängelse på livstid dömd för ett mord, niomordförsök och åtta bankrån begångna i Sverige under hösten och vintern1991-92.
  • Nästan samtliga offer hade mörkt hår eller mörk hudfärg,och Ausonius drevs bland annat av hat mot invandrare. Ett av offren dog, fleraandra fick bestående svåra skador.
  • Den svenska polisutredningen kartlade också hans resor under åren föregripandet. Och i februari 1992 befann sig alltså John Ausonius i tyska Frankfurt. Han besökte en restaurang och där blev han av med sin elektroniska fickkalender.
  • Ett par dagar senare återkom Ausonius och beskyllde restaurangens garderobiär, en 68-årig kvinna, för stöld av kalendern. När garderobiären cyklade hem från restaurangen natten därpå blev hon mördad med ett skott i huvudet.
  • Mordvapnet och dess kaliber var identiskt med en pistol som Ausonius haft,men påstod att han hade sålt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".