Polisbrottsmyndighet välkomnas

Justitieminister Thomas Bodström välkomnar de förslag som i förra veckan las fram i utredningen kring fallet Osmo Vallo. Ett av förslagen var att inrätta en särskild myndighet som utreder polisbrott. Det är något som ska undersökas ordentligt säger justitieministern.
Det var regeringens utredare, landshövding Mats Svegfors som förra veckan lade fram sin rapport om Osmo Vallo som dog i Karlstad i samband med ett polisingripande 1995. Flera förslag I rapporten riktades hård kritik mot såväl polis som åklagare och Rättsmedicinalverket. Myndigheterna anklagades för att vara nonchalanta, och Mats Svegfors lade fram flera förslag som ska stärka rättsäkerheten. Justitieministern positiv Justitieministern har redan gett den pågående tillsynsutredningen, i uppdrag att utreda förslaget om en särskild myndighet för misstänkta polisbrott. Också de andra förslagen i rapporten, säger sig Tomas Bodström vara positiv till. Förslagen går bland annat ut på att alla som skadas av polisen ska ha rätt till ett målsägandebiträde, och att Rättsmedicinalverket ska stå under tillsyn av Socialstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".