Foto: Privat, Illustration: Giuseppe Cristiano.
Foto: Privat, Illustration: Giuseppe Cristiano.

Rättsläkare kritiserar ingripande mot Sinthu

"Det var ju ingen brottsling. Det var en sjuk person."
2:21 min

Rättsläkaren Wolfgang Giebe kritiserar nu polisernas ingripande mot Sinthu Selvarajah i Västerås för två år sedan – ett ingripande som slutade med döden.

Det våld poliserna använde var onödigt, eftersom Sinthu var psykotisk vid tillfället, säger Wolfgang Giebe:

– Det är helt meningslöst eftersom han inte känner smärtor. Polisen själv sa att han överhuvudtaget inte reagerade som andra personer på slag. Det här våldet hade ingen effekt.

– Problemet är att det var ju ingen brottsling. Det var en sjuk person som begav sig till sjukhuset för att få hjälp. Det han gjorde det gjorde han inte med flit utan det var ett resultat av hans mentala sjukdom.

Wolfgang Giebe, som obducerade Sinthu Selvarajah, säger nu att allt tyder på att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthu Selvarajahs död. Han har därmed ändrat uppfattning efter Sveriges Radios tidigare granskning.

Trots det åtalas inte poliserna. Utvecklingscentrum i Malmö som kan överpröva polismål har beslutat att inte ta upp fallet för prövning.

Ekot har gått igenom den nedlagda förundersökningen, och där framgår att internutredarna ställde flera ledande frågor och till och med föreslog svar till poliserna när de förhördes om dödsfallet. Pär Anders Granhag, som är professor i psykologi och har forskat om förhörsteknik, har analyserat förhören:

– Det är ett medvetet eller omedvetet sätt att "hjälpa" sin kollega. Det är inte att likställa med ett professionellt genomfört förhör, säger han.

En av poliserna höll en plastpåse över Sinthus mun. Det är en av de saker som rättsläkaren menar kan ha lett till att Sinthu kvävdes av kräkningar. Men det är avgörande hur länge plastpåsen hölls över munnen. När polisen som höll i påsen förhörs om det är det förhörsledaren som föreslår hur länge påsen hölls för munnen:

Förhörsledaren: Det var några sekunder som du höll där.

Förhörd polis: Mmm

De föreslagna svaren på frågorna kan ha fått en avgörande betydelse. Eftersom det aldrig reds ut hur länge påsen hölls för munnen kan rättsläkare Wolfgang Giebe inte veta om det var plastpåsen som var det mest avgörande för dödsfallet, eller om det var någon av de andra sakerna poliserna gjorde:

– Jag kan inte uttala mig för att de här tidsuppgifterna inte finns. Jag kan inte skilja mellan de enstaka poliserna, vem som gjorde det avgörande. Det kan jag inte, säger Giebe till Ekot.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".