Filippinernas president Rodrigo Duterte.
Foto: Ace Morandante/AFP

Kravet: Ställ Duterte inför riksrätt

Filippinernas president har erkänt mord
1:55 min

Filippinernas president Rodrigo Duterte bör ställas inför riksrätt.

Det menar flera senatorer sedan Duterte häromdan erkände att han dödat misstänkta för droghandel under sin tid som borgmästare.

– Detta är massmord och det är ett mycket allvarligt brott. Enligt vår författning så ska så grova brott leda till riksrätt, sa senator Leila de Lima till CNN.

De Lima var landets justitieminister under den förra regeringen.

Det var inför en grupp affärsmän i Manila som Duterte sa att under sin tid som borgmästare i staden Davao så brukade han själv hoppa på en motorcykel med missionen att döda brottslingar.

– Om jag kan – så kan ni, var budskapet Duterte ville ge polisen.

Över 1000 mäniskor dödades av de så kallade dödspatrullerna i Davao. Duterte har tidigare både nekat och erkänt sin inblandning. Men detta är första gågnen han säger det sedan han blev president i juli i år.

Sedan dess har över 5000 människor skjutits ihjäl i det så kallade drogkriget, drygt 2000 av polis och resten av självutnämnda medborgargarden. Ingen har hittills ställts inför rätta för dåden.

Leila di Lima ledde tidigare Senatens kommit för att utreda om det förekommit utomrättsliga avrättningar i Davao. Men strax efter att ett vittne framträtt och berättat hur han hört Duterte beordrat att folk skulle skjutas och även själv skrutit med att ha gjort det, avsattes hon från posten. Och har sedan dess smutskatats av regeringen och även fått ta emot dödshot.

Landets nuvarande justitieminister säger att Dutertes uttalande bara var ett utslag av hans vanliga överdrifter.

För att det ska gå till riksrätt krävs att två tredjedelar av kongressens underhus röstar för och det är inte troligt då oppositionen endast har 50 av de 293 platserna där.

USA har idag beslutat att dra tillbaka sitt bistånd till Filippinerna i oro över situationen för de mänskliga rättigheter där.

Mer om Filippinerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".