Björn Wäst och Bengt Nilsson, Helsingborg
Björn Wäst och Bengt Nilsson sitter båda i styrgruppen som jobbar för ökat brukarinflytande för de hemlösa i Helsingborg. Foto: Joel Wendle

Tidigare hemlösa jobbar mot hemlöshet

"Jag kan förbättra och underlätta det sociala arbetet"
1:48 min

Genom att engagera tidigare hemlösa i arbetet mot hemlöshet, vill Helsingborgs stad hjälpa fler till egen bostad.

– Tack vare att jag levt det liv jag levt så kan jag använda den kunskapen till att förbättra och underlätta det sociala arbetet som finns runt varje enskild individ. 

Det säger Bengt Nilsson, som under 15 år levde ett hårt liv som hemlös. Många gånger sov han utomhus. Men sedan ett och ett halvt år tillbaka har han egen lägenhet och har lyckats bryta sitt alkoholmissbruk.

Nu vill han hjälpa andra och har fått chansen till det genom det projekt som Helsingborgs stad nu driver, med medel från Vinnova, statens innovationsmyndighet.

Projektet handlar om att ge de hemlösa större möjlighet att själva hitta lösningar på sin situation, förklarar Björn Wäst, som är chef för Helsingborgs stads stödboendeenhet.

– Vi är ganska bra inom socialtjänsten på att komma på lösningar, vi som är professionella. Men det har visat sig att lösningarna ofta inte riktigt passar in i de hemlösas behov, säger Björn Wäst.

I projektet som nu pågår vill Björn Wäst och hans kollegor låta de hemlösa som bor på stadens stödboenden, själva komma med förslag och också själva få ta ansvar för att genomföra dem.

Och att Bengt Nilsson, som tidigare själv levt som hemlös, är med på mötena ute på stödboendena, är då oerhört värdefullt, säger Björn Wäst.

– Jag kan lätt mötas av en viss skepsism. Men när jag har med mig en brukare som de känner, och som de vet sitter med och arbetar tillsammans med mig i vår styrgrupp, då blir det på nåt sätt en trovärdighet i det vi gör och vi kan samtala på en helt annan nivå.

Bengt Nilsson tycker att det är en stor skillnad i hur socialtjänsten jobbar nu jämfört med tidgare. Han upplever nu att myndigheterna faktiskt vill lyssna på de hemlösa på riktigt.

– Tidigare har det varit så att de har suttit där uppe på piedestalen. De har tittat ner på oss och hällt lite brödsmulor runt oss och tyckt att vi har varit nöjda med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".