Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Nya kärva tongångarna mellan Grekland och långivarna har åter väckt spekulationer om att ett nyval. Foto: Andreas H. Nilsson/SvD/TT/Yorgos Karahalis/AP

Åter trubbel för Grekland

Skuldlättnader skjuts på framtiden
2:08 min

Grekiska parlamentet har röstat ja till en omtvistad julbonus till landets fattigpensionärer – en åtgärd som inte godkänts av Greklands långivare.

Samtidigt kom det oväntade beskedet från eurogruppens sida igår om att tillfälligt frysa de skuldlättnader man lovade den grekiska regeringen.

De nya kärva tongångarna mellan Grekland och långivarna har åter väckt spekulationer om att ett nyval kan vara på gång.

– Jag tror på ett genombrott, utan utpressning och med respekt för varje lands suveränitet, sa Greklands premiärminister Alexis Tsipras när han kom till EU-toppmötet i Bryssel i dag.

Greklands ekonomiska problem var inte huvudfrågan, men den har fått ny aktualitet efter beskedet från eurogruppen om att utlovade skuldlättnader nu skjuts på framtiden.

Orsaken var den julklapp som Alexis Tsipras utlovade i förra veckan till de fattigaste av landets hårt drabbade pensionärer i form av en engångsutbetalning på mellan motsvarande omkring 3000 och 8000 svenska kronor. Han lovade också att de öar som drabbats hårdast av flyktingkrisen ska få behålla en lägre moms än vad som gäller i resten av landet.

Pengarna ska tas från det här årets primära budgetöverskott men löftet möttes med frågetecken från långivarnas sida: Var det här verkligen i linje med vad man kommit överens med Grekland om för att ge landet nödlån?

Sommaren 2015 enades ju Greklands vänsterledda regering och de internationella långivarna om ännu ett stort räddningspaket i utbyte mot ekonomiska reformer och nedskärningar från grekisk sida. Just nu pågår den andra utvärderingen av hur väl Greklands regering lever upp till vad man lovat.

Greklands regering säger att man gör vad man vill med sitt överskott och idag fick de också delvis stöd, bland annat från EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici som skrev på mikrobloggen twitter att han är emot att frysa utlovade skuldlättnader till Grekland. Och Frankrikes president Francois Hollande sade när han anlände till EU-toppmötet att Grekland måste behandlas med värdighet.

I Aten spekuleras det nu i om en ny konfrontation mellan Grekland och långivarna skulle kunna få premiärminister Tsipras att utlysa nyval, ett val han i så fall väntas förlora. Enligt opinionsmätningar är det största oppositionspartiet Ny demokrati just nu betydligt populärare än regeringspartiet Syriza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".