Cecilia Uddén står vid rasmassor
Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén. Foto: Sveriges Radio.

Cecilia Uddén tvingad lämna Syrien

"Jag anklagas för osann rapportering"
2:44 min

Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Cecilia Uddén, har tvingats lämna Syrien.

Det är de syriska myndigheterna som har tvingat henne att lämna landet.

– Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett uttalande.

Hon understryker att Sverige fortsätter att rapportera om konflikten i Syrien och att Sveriges Radio ska söka nya tillstånd för att kunna sända journalister som rapporterar därifrån.

– Pressfriheten är viktig för att vi ska ha väl fungerande demokratier i världen. Vi behöver journalister som finns på plats och rapporterar från stora konflikter. Cecilia Uddén har gett konfliktens båda ansikten en möjlighet att höras, säger Cilla Benkö.

Ekots biträdande utrikeschef, Anders Pontara, reagerar också kraftfullt mot de syriska myndigheternas agerande.

– Det här understryker vikten av att bedriva oberoende journalistik. Det visar också hur hotfull sådan journalistik kan vara i vissa makthavares ögon, säger Anders Pontara.

Cecilia Uddén är nu i Libanon. Det var i går som Sveriges Radio fick veta att Cecilia Uddén inte längre var önskvärd i Syrien.

Efter det har hon tvingats stanna på sitt hotell i Aleppo och därefter lämna landet.

Cecilia Uddén har rapporterat från Damaskus och Aleppo de senaste dygnen. Enligt de syriska myndigheterna har hon spritt ”osanna uppgifter”.

– Vi har inte fått veta vad det är, konkret i Cecilia Uddéns rapportering, som man har retat upp sig på, säger Anders Pontara.

Han berättar att Sveriges Radio har framfört mycket allvarliga synpunkter till det syriska informationsministeriet.

När nu Cecilia Uddén har lämnat Syrien har Sveriges Radio ingen medarbetare på plats för att rapportera om konflikten.

– Jag hoppas att vi snart ska kunna återvända till Syrien och berätta det vi ser med egna ögon. Det är extremt viktigt att vi får in oberoende journalister i Syrien som kan berätta vad som sker i den här fruktansvärda konflikten, säger Anders Pontara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".