Göteborgs hamn.
Göteborgs hamn. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Svenska exporten väntas öka

Business Sweden: Det är ingen raketfart
1:18 min

Den svenska exporten väntas öka, trots osäkerheten i omvärlden. Business Swedens prognos är att exporten ökar med 2,9 procent nästa år och med 3,4 procent 2018.

– Det är ingen raketfart, men ändå utifrån hur världen ser ut idag och de utmaningar vi har, så är det ändå en hygglig utveckling, säger Business Swedens chefsekonom är Lena Sellgren.

Den ljusa bilden hänger ihop med att efterfrågan och tillväxten i omvärlden nu kommer tillbaka. Men det finns stor osäkerhet.

Det visar Business Sweden i årets tredje marknadsöversikt . Det är framförallt frågetecken kring vilken politik USA kommer att föra med Donald Trump som president, och risken för ett handelskrig, enligt Lena Sellgren.

– Det är det största hotet mot svensk export att det utbryter ett fullskaligt handelskrig och stark protektionism i ett slutet USA.

Men det skulle i så fall drabba länder som Mexiko och Kina långt värre än Sverige, tror Lena Sellgren.

Sveriges stora exportmarknad är Västeuropa, men där väntas tillväxten bli måttlig, dom stora möjligheterna för svensk export ligger längre bort:

– Tillväxt och efterfrågan växer allt snabbare i andra delar av världen, och inte minst i Asien. Så den här potentialen för att öka vår export den finns ju framförallt då i tillväxtekonomier som i de asiatiska länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".