Två små pojkar kollar på gröna bussar som för ut människor från Aleppo
Bussar lämnar Aleppo. Foto: George Ouralian/TT

Tusentals evakuerade från Aleppo

Många skadade förs ut
1:23 min

Flera tusen har under torsdagen evakuerats från östra Aleppo efter att väpnade grupper i staden gått med på att lämna staden.

Syriens president Bashar al-Assad säger att det nu skrivs historia efter att han nu tagit kontroll över hela Aleppo.

En dag försenad påbörjades evakueringen av civila och stridande i de sista delarna av Aleppo. Två konvojer av ambulanser och bussar körde genom områden som kontrolleras av syriska styrkor med över 2000 civila, av de ett hundratal skadade. De flesta var civila men bland dem fanns även flera hundra stridande, enligt AFP.

Syrisk statstelevision rapporterar att minst 4000 stridande och derasa familjer kommer att evakueras i enlighet med den överenskommelse man nått. Samtidigt ska förberedelser för en tredje konvoj vara på gång.

Under eftermiddagen nådde den första konvojen med evakuerade områden kontrollerad av olika väpnade grupper som strider mot syriska styrkor.

FN:s Syreinsändebud, Staffan De Mistura sa under kvällen att 40 000 civila fortfarande är fast i östra Aleppo. Även uppemot 2000 stridande och deras familjer befinner sig fortfarande där, sa De Mistura enligt AFP.

Tidigare uppgav Turkiet att mellan 80 och 100 tusen civila fortfarande var kvar i östra delarna av staden.

USA:s utrikesminister John Kerry sa sent ikväll att Assads regering utför "en massaker" i Aleppo.

På begäran av Frankrike ska FN:s säkerhetsråd samlas imorgon om situationen i Aleppo.

Mer om Syrien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".