Fastigheter på Tjuvholmen i Oslo.
Fastigheter på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix / TT Bild

Norsk oro för bostadspriser

"Bostadspriser som har kommit upp väldigt högt kan falla betydligt"
1:52 min

Norges centralbank är oroad över snabbt ökande bostadspriser och privat skuldsättning. Detta har påverkat centralbanken i beslutet att inte sänka styrräntan.

– Jag tror att vår syn på bostadsmarknaden och ökningen av skulderna i hushållssektorn är till förväxling samma som man hör från Stefan Ingves och Sveriges riksbank, säger centralbankschef Øystein Olsen till Ekots korrespondent.

– Vi har en ökning av bostadspriserna i Oslo nu på 20 procent på årsbasis, och i genomsnitt i landet är ökningen på mer än 10 procent.

– Bostadspriserna har kommit upp en hög nivå och drivit hushållens skulder upp till en nivå som är gott över 200 procent av disponibel inkomst. Det är över det som Sverige har, säger Olsen.

Särskilt i Oslo finns många som köper lägenheter på spekulation, vilket bidrar till snabbt ökande bostadspriser.

I morse berättade Ekonomiekot att norska regeringen har infört nya, strängare, bostadslånekrav för de som köper en andra eller tredje lägenhet i Oslo för att hyra ut.

Norska centralbanken beslutade i dag att låta styrräntan vara kvar på 0,5 procent, men om bostadspriserna inte hade ökat så kraftigt hade det kunnat vara läge att sänka räntan.

Norges Bank säger att bostadspriserna och ökande privat skuldsättning bygger upp en risk för finansiella obalanser. Øystein Olsen vill inte att det ska tolkas som centralbanksspråk för "bostadsbubbla", men han lägger till:

– Vi är bekymrade för att bostadspriser som har kommit upp väldigt högt kan falla betydligt och sätta ett stort antal hushåll i en väldigt svår situation, säger Norges centralbankschef.

– Även den oron tror jag att vi delar med Sveriges riksbank.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".