Kollage med Lisa Kaati och en person som tittar på en hemsida.
Lisa Kaati, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, arbetar sedan i höstas med ett regeringsuppdrag att kartlägga våldsbejakande propaganda. Foto: TT/Henrika Åkerman/Sveriges Radio

Fortfarande mänger av IS-propaganda på nätet

"Är lättillgängligt och ska locka västerlänningar"
2:01 min

Även om terrorgruppen IS-propaganda har minskat i omfattning finns det fortfarande enorma mängder propaganda på nätet. Det säger Lisa Kaati, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, som sedan i höstas arbetar med ett regeringsuppdrag att kartlägga våldsbejakande propaganda.

– IS är ju otroligt aktiva just på Twitter, men också i många andra sociala medier på att få ut sitt material. Speciellt filmer, bilder, de har ju ett väldigt starkt bildspråk och deras filmer är ju också så att de refererar till historiska händelser. Man kanske till och med har tagit delar av tv-spel och lagt in. Det är lättillgängligt och ska locka unga västerlänningar, säger Lisa Kaati.

Den senaste tiden har mängden propaganda som IS producerar minskat, samtidigt har mediebolag som Twitter och Facebook stängt tusentals konton som man bedömer kan kopplas till terrorism. Men enligt forskaren Lisa Kaati på FOI har IS anpassat sig och hittat nya metoder för att få spridning. Till exempel har man börjat använda populära hashtaggar för att få större spridning på sitt material, bland annat popstjärnan Justin Biebers namn.

FOI:s uppdrag är att kartlägga den våldsbejakande propaganda som sprids via nätet och i sociala medier i Sverige. Mycket fokus har hittills lagts på propaganda från islamiska staten, eftersom gruppen bedöms vara ett stort hot och runt 300 svenskar rest för att ansluta sig till våldsbejakande religiös extremism i Irak och Syrien de senaste åren.

I januari ska FOI lägga fram en delrapport som ska kunna vara ett stöd för att prata med unga som kommer i kontakt med propagandan, för som det är nu är den väldigt lättillgänglig, säger Lisa Kaati.

- Det finns jättemycket kvar. Och jag tror att det viktiga är väl kanske att man försöker skapa sig någon slags förståelse över vart det finns och hur det sprids, så att man i alla fall kan prata med unga svenska ungdomar om att vara källkritisk och att man måste fundera på vad man ser och diskutera delar av propagandan, vad är det som lockar så mycket med de här bilderna.

Mer om Kampen om världsbilden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".