Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norge ökar sina klimatutsläpp

"Det är något galet med systemet"
2:39 min
Edvard Grieg-feltet är ett oljefelt som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km väst om Stavanger.
1 av 2
Foto: Larsen, Håkon Mosvold /TT
Ingrid Skjoldvaer, chef för miljöorganisationen Natur og Ungdom, med en skylt där det står "Ingen oljeboring i Arktis!"
2 av 2
Ingrid Skjoldvaer, chef för miljöorganisationen Natur og Ungdom. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio.

Norge ökar sina utsläpp av klimatgaser, visar en ny rapport. Samtidigt vill norska regeringen ge oljebolag möjlighet att leta efter ännu mer olja och gas i nya havsområden, vilket upprör miljörörelsen.

– Jag är väldigt besviken över att de norska politikerna inte verkar ta klimatutmaningen mer på allvar, säger Ingrid Skjoldvaer, chef för miljöorganisationen Natur og Ungdom, till Ekot.

– Parisavtalet för klimatet är accepterat, sa Frankrikes dåvarande utrikesminister Laurent Fabius den 12 december 2015, samtidigt som han slog en klubba i bordet.

Både Norge och Sverige har som mål att minska sina klimatutsläpp med 40 procent från 1990 till 2030, för det som ligger utanför EU:s system för handel med utsläppsrätter.

Fast medan Sveriges totala utsläpp har minskat med ungefär 18 procent till och med i fjol har Norge på 25 år i stället ökat sina utsläpp med drygt 4 procent, enligt landets Statistiska Centralbyrå.

Förra året släppte Norge ut nästan 54 miljoner ton klimatgaser, vilket är drygt 1 procent mer än året före. Olje- och gasutvinning är den enskilda sektor som mest ökar sina utsläpp.

Fast Norges statsminister Erna Solberg försvarar oljeindustrins utsläpp med att de hanteras inom EU:s kvotsystem och att det inte skulle lösa några klimatproblem om man stänger ner norsk oljenäring.

– Att bara skruva av kranen och säga att "då har vi löst problemen"... Det gör det inte för en global utmaning, för då hämtar man bara oljan någon annanstans ifrån, med större utsläpp, säger Erna Solberg till Ekot.

Trots en svår oljekris i Norge sedan 2014 vill regeringen förlänga det norska oljeäventyret. Till exempel startade i veckan den årliga processen för att öppna nya havsområden där bolag ska få leta efter olja och gas. Ingrid Skjoldvaer tycker att det går helt på tvärs med Norges åtaganden enligt Parisavtalet.

– Det är något galet med systemet när man kan å ena sidan skriva under ambitiösa klimatavtal, och å andra sidan bara fortsätta med "business as usual" här hemma, säger Natur og Ungdoms chef.

Natur og Ungdom och Greenpeace har tillsammans stämt norska staten för beslutet i somras att öppna upp nya områden, bland annat uppe i arktiska vatten, för letande efter olja och gas. I veckan kom regeringens svar på stämningen, som väntas bli behandlad av Oslo tingsrätt under nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".