Alexander Tsipras anländer till EU-toppmötet den 15e december
Tsipras åtgärder togs upp i samband med EU-toppmötet igår Foto: Virginia Mayo / TT

Risken för ny skuldkris i Grekland ökar

"Ny politisk turbulens har Grekland inte råd med"
1:45 min

De senaste dagarna har risken för en ny, stor grekisk skuldkris ökat igen efter oenighet mellan Grekland och EU.
I går beslutade det grekiska parlamentet, mot eurogruppens vilja, att ge extra pengar till de allra fattigaste pensionärerna i landet.

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare, tycker att situationen är allvarlig.

– Läget är spänt och infekterat. Det finns en risk att problemen med krispaketet som man kom överens om förra sommaren faktiskt kommer upp till ytan igen. Det skulle vara olyckligt eftersom Grekland nu är inne i en återhämtningsfas. Ny politisk turbulens har Grekland inte råd med.

Överenskommelsen mellan Grekland och EU om att hantera Greklands stora skulder har rullat på i relativ tysthet sedan krisen sommaren 2014.

Men plötsligt blåser det upp till oväder igen.

Häromdagen sa den grekiske premiärministern Alexis Tsipras att han vill lägga en del av överskottet i budgeten, motsvarande 6 miljarder kronor, på landets fattigaste pensionärer och på en momssänkning för på öar som drabbats av flyktingkrisen.

Det var en röd flagg för en del euroländer.

I förrgår stoppade EU en del av Greklands skuldsaneringsprogram tillfälligt. "Medlemmarna är för närvarande inte eniga att fortsätta programmet", sa en talesman för eurogruppen.

Den grekiska börsen sjönk genast några procent.

Och i dag är krisen ett faktum.

Grekland har redan vidtagit många drastiska åtgärder och nu faktiskt har budgetöverskott, hyfsad tillväxt och sjunkande arbetslöshet.

Men EU säger stopp för utgifter. Grekland behöver EU:s låneprogram.

Andreas Hatzigeorgiou tror ändå på en lösning.

– Grekland behöver göra mer man har gjort väldigt viktiga reformer som bidragit till att ekonomin återhämtat sig. Så den återhämtningen får absolut inte avbrytas. Så parterna, tror jag, ser allvarligt på situationen och kommer att komma överens.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".