Johan Styrud
Johan Styrud på Danderyds sjukhus säger att en redan pressad vård tyngs av problemen vid starten av Nya Karolinska i Solna. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Nya storsjukhuset Karolinska pressar vården

"Det finns risk för att patientsäkerheten påverkas avsevärt"
1:31 min

Problemen vid starten av Nya Karolinska Solna påverkar nu vården på många håll.

Johan Styrud, kirurg på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, säger att läget är pressat.

– Mer än tolv patienter har övernattat på vår akutmottagning eftersom de inte kan få någon sängplats. I måndags morse hade vi, med 65 sängar på Kirurgen, 23 överbeläggningar, säger Johan Styrud och fortsätter:

– Det finns inte personal för det, det finns inte övervakning för det. Det är mycket pressat och det finns risk för att patientsäkerheten påverkas avsevärt.

I slutet av november öppnade Nya Karolinska Solna. Upphandlingen av byggprojektet och kostnaderna har vållat häftig kritik. Nu visar det sig att det är stora inkörningsproblem vid starten av det nya sjukhuset.

Teknisk utrustning som larmpaneler på hjärtintensiven krånglar och antalet platser på hjärtintensiven har minskats, i stället för att öka som man hade planerat.

Problemen på det nya sjukhuset märks nu på de andra sjukhusen i regionen.

– Vården har en otrolig press på sig just nu. De tre stora sjukhusen är väldigt pressade just nu.

– Det här nybygget och att man nu ska flytta om vården påverkar självklart. Men det finns en allmän sjukvårdskris i Stockholm, säger Johan Styrud.

Halka, influensa och vinterkräksjuka är vad sjukhusen fruktar just nu.

– Det värsta som kan hända i dag skulle vara att vi fick halka med hemskt många benbrott, att vi fick fart på influensavågen eller att vi fick en våg av calicivirus med diarré, för då finns det ingen reserv, säger Johan Styrud.

Är det vinterkräksjuka du beskriver?

– Just det!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".