Två syrier gör fredstecknet efter att ha ankommit till rebellkontrollerade Khan al-Aassal-regionen.
Två syrier gör fredstecknet efter att ha ankommit till rebellkontrollerade Khan al-Aassal-regionen. Foto: Baraa Al-Halabi / TT / AFP

Ahmad från Aleppo: Kanske kommer vi inte kunna återvända

"Kvinnor och barn väntade utomhus och det var sträng kyla"
1:43 min

Evakueringen från den rebellkontrollerade delen av Aleppo har pausats. Parterna skyller på varandra när det gäller vad som avbrutit evakueringen. Närmare 8000 personer har hittills bussats iväg från de östra delarna av Aleppo.

Ahmad Deiri är en av dem som idag lämnade Aleppo.

– Evakueringen går mycket långsamt, folk stod på varandra, det var enorm trängsel, säger Ahmad Deiri som har kommit ut på landsbygden utanför Aleppo när Ekot får tag på honom på telefon.
– Folk har köat sen tidigt igår morse, kvinnor och barn väntade utomhus och det var sträng kyla, säger Ahmad.

Ahmad har arbetat på det brittiska företaget Adam Smith International som driver infrastrukturprojekt i norra Syrien och har ingått i ett av de styrande råden på rebellsidan av Aleppo.

I varje buss som lämnade Aleppo fanns det drygt 40 personer säger han, själv åkte han i en av de få bilar som fick följa med konvojen. Vissa har väntat i mer än 24 timmar, de har ont om vatten, mat och annan hjälp.

Det är ett svidande nederlag för de syriska rebellerna att lämna Aleppo. För Ahmad var det svårt att ge sig av.

– Det är känslor av sorg, men samtidigt glädje att slippa undan dödandet, men att ge sig av från ditt hem och marken där du växt upp är svårt, kanske kommer vi inte alls att kunna återvända igen till Aleppo, säger Ahmad.

Han såg hur vissa brände sina saker innan de gav sig av så att ingen annan skulle kunna ta dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".