Robot ska hjälpa till i äldrevården

2:38 min

Forskare försöker lära robotar att kommunicera mer mänskligt i ett nytt projekt inriktat på framtidens äldrevård.

Projekt Socrates ska forska i robotar som inte bara ska hjälpa till inom vården, utan som också ska kommunicera med vårdtagare på ett empatiskt sätt.

Thomas Hellström är professor vid institutionen för datavetenskap vid Umeå Universitet och är koordinator för ett internationellt forskningsprojekt. 15 doktorander ska under fyra års tid göra sociala robotar bättre anpassade till äldrevården.

På sitt rum har han den lilla roboten Pepper som är ungefär 1,20 meter hög, gjord i vit plast och har stora ögon som kan blinka i olika färger. Den kan gestikulera, vänder sig mot den som pratar och kan utbyta information men inte kommunicera på en högre nivå.

– Det som vi jobbar med i Umeå är språkförståelse. Den ska kunna förstå vad människorna säger, man ska kunna prata med roboten och den ska klara av att kommunicera med äldre som kanske inte har sammanhängande meningar och avbrott när de pratar, säger Thomas Hellström.

För att passa in inom vården ska roboten klara av att läsa kroppsspråk, ansiktsuttryck, tonfall och inte minst kontext. För att sedan anpassa sitt eget svar och tonfall utifrån hur patienten mår.

Thomas Hellström menar att just äldrevården ses som ett område robotar kan effektivisera arbetet. Men han är tydlig med detta inte ska bidra till en avhumanisering inom vården utan snarare som ett komplement.

– Vi ser möjligheter och fördelar med att använda robotar på ett annat sätt. Inte som ersättning för människor, utan som ett komplement. En sådan här robot kan ge ökad trygghet för människor, säger Thomas Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista