Andelen privat finansierade viktoperationer har ökat, från knappt åtta procent 2014 till nästan 28 procent under de tre första kvartalen 2016.
1 av 2
Andelen privat finansierade viktoperationer har ökat, från knappt åtta procent 2014 till nästan 28 procent under de tre första kvartalen 2016. Foto: Malin Rudblom/Erik Svensson/TT

Ökning av privata viktoperationer i Skåne

Medicinsk rådgivare: "Nu är vi trots allt igång"
2:19 min

Region Skåne skärpte kraven för vilka patienter som kan få en viktoperation. Då ökade andelen som istället valde att betala själva.

Region Skåne höjde gränsen för vilket så kallat BMI-mått en patient som ska få en viktoperation ska ha, till minst 40. Samtidigt krävde man att minst ett av de försök som patienten tidigare gjort för att gå ner i vikt, ska ha gjorts inom sjukvården. Marie Flemming, verksamhetschef på Aleris Obesitas Skåne, som utför viktoperationer, anser att kraven är för hårda.

– Om du nu har ett BMI på 47 till 48, och har burit på en fetma i nästan hela ditt liv och har gjort massor av olika viktnedgångsförsök och bestämt att komma till kirurgi och få information om det. Men då blir man hänvisad till att man ytterligare ska gå i en ny behandling inom sjukvården. Jag tycker att det är att ta i, säger Marie Flemming. 

Kravet på att minst ett viktnedgångsförsök ska ha gjorts inom sjukvården ställs för att regionen samtidigt som man höjde BMI-gränsen, beslutade att inrätta överviktsmottagningar. Mottagningarna öppnade dock först nästan ett år efter att BMI-gränsen höjdes. 

Jenny Vinglid är generalsekreterare för riksförbundet HOBS, Hälsa oberoende av samhälle. Hon har kontakt med flera personer med ett BMI på mellan 38 och 40 som har fått nej till operation och som inte har hittat till någon överviktsmottagning. Istället har de köpt en operation privat.

– Vissa har inte vetat om att de finns, vissa har inte blivit naturligt erbjudna att slussas dit utan okej, nu finns inget alternativ, nu får jag ta ett lån och göra en privat operation, säger Jenny Vinglid.

Sedan Region Skåne skärpte sina krav 2015 har andelen privat finansierade viktoperationer ökat, från knappt åtta procent 2014 till nästan 28 procent under de tre första kvartalen 2016, enligt siffror som kvalitetsregistret Soreg tagit fram för Sveriges Radio.

Region Skåne stödjer sina skärpta krav på internationella riktlinjer. Enligt vilka det inte är visat att hälsan blir bättre med en operation för de patienter som inte uppfyller kraven. Men Sven Oredsson, som är medicinsk rådgivare på Region Skåne håller med om att patienter kan ha hamnat mellan stolarna.

– Kanske kan en del av den minskning av remisser vi har sett till kirurgi knytas till den gruppen. Nu är vi ju trots allt igång. Jag tycker ändå att vi i dag har ett ganska bra terapeutiskt spektrum att erbjuda, säger Sven Oredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".