Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Anders Wiklund/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Anders Wiklund/TT

Tele2 och Telenor inleder samarbete om 5G-nät

Snabbare och högre kapacitet
1:25 min

Nu ger sig fler teleoperatörer in i kampen om att bygga 5G-nät i Sverige. Idag meddelar Tele2 och Telenor att de tillsammans ska bygga ett 5G-nät som ska vara i full drift 2020.

Stefan Gauffin, telekomanalytiker på Nordea, ser samarbetet som naturligt.

– Tele2 och Telenor har ett långtgående samarbete redan idag och har rullat ut både 2G och 4G-nät tillsammans, säger Stefan Gauffin.

Sedan tidigare samsas alltså Tele2 och Telenor om 4g-nätet genom det gemensamma bolaget Net4Mobility. Och att man nu går ihop om att bygga även 5G-nätet sparar pengar, samtidigt som bolagen fortsätter konkurrera om kunderna.

– Man har fullständig konkurrens men delar på kostnaderna, säger Stefan Gauffin.

5G-nätet kommer att vara både snabbare och erbjuda högre kapacitet jämfört med 4G. Det talas om topphastigheter på 10 Gbit per sekund, vilket är tio gånger snabbare än för 4G.

Tekniken är också bättre anpassad för att styra maskiner och andra system, och skulle bland annat kunna användas för kommunikation mellan självstyrande bilar.

Såväl Tele2 och Telenor som Telia planerar att ha sina 5G-nät i full drift år 2020. Men eftersom basstationerna har kort räckvidd kommer det till en början främst täcka platser med hög trafik, till exempel shoppingcenter och idrottsarenor. 

– Vi kommer säkert att ha ett heltäckande 5G-nät men då snarare från år 2025 och framåt, säger Bengt Nordström, vd för telekomkonsultbolaget Northstream.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".