Biståndsmottagare (HSNP) i Kenya firar att de fått pengar på bankkort för att förbättra sina familjers liv
1 av 3
Biståndsmottagare (HSNP) i Kenya firar att de fått pengar på bankkort för att förbättra sina familjers liv Foto: Joy Odero/DFID (CC BY-NC 2.0).
Fattiga människor gör kloka val med egna biståndspengar säger Ulrika Lång SIDA
2 av 3
Fattiga människor gör kloka val med egna biståndspengar säger Ulrika Lång på SIDA Foto: Johan Bergendorff / SR
Pengar i handen som bistånd gör inte fattiga människor bidragsberoende enligt Tia Palermo vid Unicefs forskninginstution Innocenti
3 av 3
Pengar i handen som bistånd gör inte fattiga människor bidragsberoende enligt Tia Palermo vid Unicefs forskninginstution Innocenti Foto: Johan Bergendorff / SR.

Kontanter ger effektivare bistånd

1:58 min

Att ge fattiga pengar i handen är mycket mer kostnadseffektivt än att dela ut matpaket och annan handfast nödhjälp visar ett stort antal studier.

De största biståndsorganisationerna och givarländerna som Sverige har därför lovat att snabbt öka kontantstödet. Sida har de senaste fem åren gett mer än två miljarder som kontantbidrag till fattiga familjer.

– Fattiga människor gör kloka val, de använder pengar till sådant som är viktigt för sin familj över lag, säger Ulrika Lång som är biståndsrådgivare på Sida inom sociala trygghetssystem.

Ulrika Lång på Sida framhåller att alla de forskningsstudier som finns, visar att fattiga människor i utvecklingsländer inte köper alkohol, tobak eller spelar bort sina biståndsmedel som de får i handen.

Pengarna används till mer näringsrik mat så att barnadödligheten minskar, till skoluniformer och böcker så att barnen kan fortsätta gå i skolan och till investeringar i bättre jordbruksredskap så att skördarna ökar.

Att dela ut matpaket kan kosta upp till sju gånger mer än att ge folk kontanter som de handlar för själva. Dessutom får de just det de har behov av.

Sex procent globalt av biståndet ges som kontantstöd, även om ett 30-tal biståndsgivare lovat öka detta snabbt efter ett toppmöte i maj.

Sverige ger kontantbistånd i humanitära kriser via stora hjälporganisationer. Men också mer långsiktigt utvecklingsbistånd till tio miljoner fattiga i sju afrikanska länder som en sorts socialbidrag. Sammanlagt de senaste fem åren handlar det om mer än två miljarder kronor från Sida.

Oftast ges pengarna i kuvert, men i vissa länder testar man också bankkort eller elektroniska pengar insatta på folks mobiltelefoner.

Bidragen är på 20 till 80 kronor i månaden, och verkar inte göra folk bidragsberoende, enligt Tia Palermo vid Unicefs forskningsinstitution Innocenti som utrett kontantstödet.

Dessutom så gynnar kontantbidragen även den lokala ekonomin visar Innocentis studier. Varje kontantbiståndskrona som familjerna handlar för ökar tillväxten med runt det dubbla, men verkar inte driva på inflation nämnvärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista