Bussar och ambulanser utanför östra Aleppo.
Bussar väntar på att evakuera rebeller och invånare från östra Aleppo. Foto: George Ourfailan /AFP/TT

Evakueringen stoppad i östra Aleppo

Evakueringen från östra Aleppo avbröts på fredagen efter att den syriska regimen anklagade rebellerna för att bryta mot överenskommelsen.

Syriska tv-kanalen Ikhbariya menar att de har information om att rebeller i Aleppo försökt få med sig fångar i evakueringen, vilket skulle bryta mot överenskommelsen. Samtidigt kom uppgifter om att det hördes explosioner vid bussarna som ska evakuera människor.

På fredagsförmiddagen kom även uppgifter om att avspärrningar på vägen ut ur östra Aleppo satts upp av personer som kräver evakuering av två shiitiska byar. Iran som backar upp Assad har krävt att byarna Foua och Kefraya, som är belägrade av rebeller, ska inkluderas i vapenstilleståndet och i evakueringen, enligt bland annat FN. Senare på fredagen gick alla rebellgrupper som belägrar byarna med på evakueringen av sårade från de båda byarna.

Rysk militär säger nu att den syriska armén håller på att ta kontroll över hela Aleppo, rapporterar AFP.
Enligt ett uttalande från det ryska försvarsministeriet så är "den syriska armens operation som går ut på att ta över östra Aleppo avklarad." 

Tusentals människor lämnade östra Aleppo med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades, men det exakta antalet är oklart. De rapporterade siffrorna varierar rejält. Enligt ICRC rörde det sig på torsdagen om cirka 3 000 människor. Rysslands utrikesdepartement uppger nu siffran 6 400, varav 3 000 rebeller, rapporterar nyhetsbyrån RIA. Enligt turkiska myndigheter rör det sig om närmare 8 000 civila, skriver TT.

Hjälporganisationer har tvingats bort från området utan förklaring, enligt en representant för väldshälsoorganisationen WHO.

Frankrike skriver på en resolution till FN:s säkerhetsråd om att internationella observatörer ska finnas på plats för att övervaka evakueringen av civila från Aleppo och möjliggöra att hjälporganisationer når den syriska staden, enligt Reuters. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".