Expert om hackerattack: Överväldigande bevis mot Ryssland

1:57 min

Flera västliga underrättelsetjänster pekar ut Ryssland som ansvariga för hackerattacken mot valkampanjerna i USA, enligt Thomas Rid, underrättelseexpert.

– Vi har en tydlig bild. Vi har inte bara teknisk bevisning, utan USA och minst en annan västlig säkerhetstjänst har lyckats göra sig en bild av de organisationer som ligger bakom hackarna. Så vi har inte bara teknisk bevisning utan även underrättelser från insidan, säger Thomas Rid, it-expert och professor i underrättelsehistoria vid brittiska Kings College i London..

Hackarna är så många, cirka 4 000, enligt den tyska säkerhetstjänsten, och de måste prata med varandra, vilket ibland kan avlyssnas, enligt professor Thomas Rid.

Cirka 5 000 dataintrång kan spåras till en och samma adress som användes både vid intrång mot demokratiska partiets ledning och det tyska parlamentet.

Och vid ett par tillfällen glömde hackarna att dölja sin identitet.

Målet med attackerna är att skapa en känsla av osäkerhet i ett redan känslostyrt samhällsklimat där ingen litar på några uppgifter och många går på falska, ibland ryska, nyheter, enligt professorn. Var skeptisk, är hans råd.

– Googla först. Är det här på riktigt? Har någon riktig tidning rapporterat om det här eller är det något slags Facebook-nyhet som är falsk?

Även i Sverige trappas försvaret mot it-attacker upp. Enligt Richard Oehme chef för cybersäkerhet på MSB finns brister på den svenska it-säkerheten som påtalats flera gånger.

Myndigheten arbetar med utbildning för att minska riskerna och samarbetar med grannländer.

– Det här sker på krypterade kanaler mellan den nordiska dagligdags och ibland nere på timmar och minuter. Och det sker inte bara mellan nordiska länder utan också i Europa där 15-16 länder samarbetar för att dela den här typen av hot, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista