Kollage med ett flygplan som lyfter och platsen för en explosion vid det tyska konsulatet i Mazar-i-Sharif.
Kritiken har varit hård mot regeringens plan för systematiska avvisningar. Foto: AP/TT

Intensiv debatt om avvisningar av afghaner i Tyskland

"Symbolpolitik som bara drivs av valtaktiska intressen"
1:48 min

Efter att Tyskland i veckan skickat tillbaka en första grupp afghaner som inte beviljats asyl i landet till Afghanistan har en intensiv debatt blossat upp om avvisningarna.

Idag togs frågan upp i förbundsdagen där oppositionen anklagar regeringen för att bedriva valtaktik.

– Regeringen vill statuera exempel, till vilket pris som helst och följer populistiska rop på snabba avvisningar. Det är symbolpolitik som bara drivs av valtaktiska intressen, utan hänsyn till mänskliga förluster, sa Luise Amtsberg från De gröna.

Debatten i förbundsdagen kommer efter att avvisningarna till Afghanistan har diskuterats ivrigt ett par dagar.

Kritiken har varit hård mot regeringens plan för systematiska avvisningar som sattes i verket i onsdags med det första chartrade flyget till Kabul, med 34 personer ombord.

Kritikerna vänder sig mot att sända tillbaka människor till Afghanistan där säkerhetsläget är värre än på länge.

Med hänvisning till det försämrade läget röstade förbundsdagen igår för att förlänga Tysklands militära insats i landet. För en månad sedan utsattes det tyska generalkonsulatet i Mazar i Sharif för en sprängattentat.

Protester hörs också inom koalitionspartierna. Det går inte att tala om säkra områden i Afghanistan, hävdade socialdemokraten Lars Castellucci. Men nu har vi startat en cynisk fältstudie så kanske vet vi mer om ett år.

– Då kan vi kallt uppskatta om Afghanistan är till 80 eller 90 procent säkert. De som inte överlever har haft otur, sa socialdemokraten och uppmanade inrikesminister de Maizière att avrapportera om ett år hur det har gått för de människor som skickats tillbaka.

Men kristdemokraten Armin Schuster vände sig mot talet om att Tyskland skulle vara hjärtlöst och inhumant.

– Precis som vi, har också det humana landet Sverige ett bilateralt avtal om återtagande med Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".