Efter att evakueringen avbrutits har tusentals fått återvända till sina hem i östra Aleppo.
Efter att evakueringen avbrutits har tusentals fått återvända till sina hem i östra Aleppo. Foto: Yousseff Karwashan / AFP/ TT

Evakueringen av östra Aleppo avbruten

Röda Korset uppmanar alla parter att återuppta evakueringen
2:06 min

Evakuering av rebeller och civila från östra Aleppo har återigen avbrutits. Ett antal rebellbelägrade byar pekas ut som brickor i spelet. Fortfarande finns tiotusentals människor inne i östra Aleppo.

Vid lunchtid idag hävdade Ryssland att evakueringen var fullbordad i och med att 9 500 personer förts ut ur östra Aleppo.

Detta dementerades omedelbart av rebellerna som hävdar att 40 000 människor finns kvar, en siffra som stöds av FN. Evakueringen har av allt att döma stoppats idag, för att rebellerna inte släppt ut regimlojala skadade och civila från shiamuslimska byar som rebellerna belägrar.

De gröna bussarna fick vända och Röda Korset och Röda halvmånen uppmanades lämna området. Oppositionskällor hävdar att shiamuslimsk milis beskjutit en busskolonn, enligt Syrien var det rebeller som besköt konvojen.

Men det har kommit ut tv-bilder på människor med bylten kappsäckar och plastpåsar som tvingas återvända till sina hem i östra Aleppo efter att evakueringen avbrutits.

Två små pojkar i tjocka jackor och mössor tultar tillbaka in i belägrade östra Aleppo, medan ledarsidor i Europeiska tidningar som Financial Times och Suddeutche zeitung, beskyller EU för att ha stått vid sidan som en chockerad observatör medan Moskva räddat Herr Assads tyranniska regime.

Röda Korset uppmanar alla parter att återuppta evakueringen, som av allt att döma avbrutits efter att Iran krävt att skadade från två shiamuslimska byar, Fua och Kefraya, som belägras av rebellerna, skulle evakueras samtidigt.

Det är oklart om detta ingick i den ursprungliga överenskommelsen, uppgifterna går isär.

Men under eftermiddagen meddelade Al Qaeda allierade Nusrafronten, som bytt namn till Jabhat Fateh al Sham, att man kommer att tillåta evakueringar från de rebellbelägrade byarna Fua och Kefraya.

Och en syrisk regeringsrepresentant sa till nyhetsbyrån Reuters att evakueringen i Aleppo kommer att återupptas så fort evakueringen av Fua och Kefraya inleds.

Och enligt syrisk statstelevision är bussar på väg till de båda byarna.

Ryssland sa under dagen att den nya situationen i Aleppo underlättar för fredssamtal. Vladimir Putin sa han och Turkiets president Erdogan planerar en ny serie fredssamtal om Syrien utan inblandnig från USA och FN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".