Ett litet hus på en stapel av mynt illustrerar kostnad för boende.
Den statliga banken SBAB sänker bolåneräntan med 0,65 procentenheter för den som binder lånet i fem år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför höjs din bolåneränta trots rekordstora marginaler

Rekordhöga marginaler för banker
2:04 min

Flera banker har de senaste dagarna höjt sina bolåneräntor. Det kan bero på att bankerna nu bedömer att räntan på de så kallade bostadsobligationerna nu nått botten.

Bostadsobligationer är en mycket viktig komponent för bankerna när det gäller bostadslån.

Förenklat kan de ses som inköpspriset på en vara i en butik och påverkar alltså både företagets vinst på varan och utpriset till konsument, i det här fallet bostadslånen.

I och med Riksbankens minusränta har räntan på bankernas bostadsobligationer varit rekordlåg under 2016. Under hösten fick bankerna betalt på i genomsnitt upp till 0,3 procent för att låna pengar till bostadslån.

Men när Ekot ringer runt bland analytiker på bankerna som bevakar räntan på bostadsobligationer, är den entydiga bilden att vinden nu har vänt. Och det här speglar sig i bostadsräntorna. Tor Borg är chefekonom på statliga banken SBAB.

– Det finns tecken på att den här högre räntenivån har påverkat bolånemarknaden och en hel del banker har redan skruvat upp räntorna litegrann, säger Tor Borg

Däribland ni?

– Däribland SBAB.

Enligt Finansinspektionen är bankernas marginaler på bolån nu uppe i rekordet 1,67%. Bankernas svar på det här är att de nya kapitaltäckningsreglerna nu gör att bankernas kostnader för lånen har ökat.

Men Tor Borg på SBAB tror också att det beror på dålig konkurrens i banksektorn:

– Det finns ju inget direkt intresse från myndigheter eller staten eller regeringen av att det ska vara en hög tillväxt på bolånemarknaden utan snarare vill man ju se en dämpad tillväxt.

Tor Borg tror att bankernas höga marginaler medger att kundernas ränta inte höjs så fort.

– Skulle finansieringskostnaderna stiga i form av till exempel att bostadsobligationsräntorna går upp så tror jag att det finns ett visst utrymme för att hantera det med marginalerna, att marginalerna kan gå ner lite grann.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".