Obama: Ryssland kan inte försvaga oss

1:45 min

USA:s avgående president Barack Obama höll på presskonferens på fredagskvällen, innan han åker till Hawaii på sin julledighet. Han gick bland annat till hårt angrepp mot Ryssland.

Det sker när förhållandet till Ryssland blivit ännu mera spänt efter att underrättelsetjänsten CIA och Vita huset pekat ut Ryssland för hackerattacker mot Demokraterna under presidentvalkampanjen, rapporterar AFP.

– Vårt land är starkare nu än när jag tillträdde, säger han och syftar bland annat till att USA undvikit terrorattacker och ordnat globalt miljöavtal.

I talet pratar Obama om Syrien och USA:s insats. Han är starkt kritisk till Syriens ledare Bashar al-Assad.

– Assad har blod på sina händer, säger Barack Obama.

Efter sitt inledningstal fick journalisterna chans att ställa frågor.

Den första frågan handlade om den påstådda ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet.

Obama pekade ut Ryssland för att i somras legat bakom en hackerattack mot Demokraterna. I september varnade han Putin för att fortsätta att hacka amerikanska intressen.

Han ville inte i ett tidigare skede belysa att hackerattackerna skulle kunna påverka valet, bland annat eftersom en av presidentkandidaterna redan pekade på att valet inte gick till på rätt sätt. Obama passade även på att hota Ryssland med framtida vedergällning. Vissa saker kommer enligt Obama att märkas utåt.

– Och en del av det vi ska göra kommer inte märkas utåt utan bara de kommer se det, säger Obama.

Han gick vidare med att ge sin syn på vad som gick fel i valet.

– Vi måste synas mer bland grupper och i områden där vi behövs som mest. Och där folk känner att vi försvunnit, säger Obama.

Angående Syrienkriget har USA och Obama fått mycket kritik från olika håll. Dels för att USA har blandat sig i och stött oppositionen och dels att man inte stött oppositionen tillräckligt. Oavsett är Obama inte nöjd med resultatet.

– Jag kan inte hävda att vi varit framgångsrika, säger han.

Återigen gick han till attack mot Ryssland.

– Ryssarna kan inte förändra oss. De kan inte försvaga oss. De är ett mindre land. De är ett vekare land än oss. Men de kan få oss att glömma vilka vi är och vilka värden vi står för, säger Obama.

I talet är det uppenbart att relationerna mellan USA och Ryssland är sämre än på mycket länge.

Han hintar om att det var Rysslands president som låg bakom hackerattackerna.

– Inte mycket händer i Ryssland utan Vladimir Putin, säger han.

Precis innan presskonferensen kom också uppgifterna att FBI pekar ut Ryssland för sommarens hackerattacker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista