Japans förre utrikesminister Yorhiro Mori, vänster, och Rysslands president Vladimir Putin, höger.
Japans förre utrikesminister Yorhiro Mori, vänster, och Rysslands president Vladimir Putin, höger. Foto: AP/TT

Japan och Ryssland siktar på samarbete kring omtvistade öar

1:45 min

Japan och Ryssland ska inleda samtal om ekonomiska samarbeten på den omstridda ögruppen Kurilerna. Däremot är en fredsuppgörelse om öarna fortfarande avlägsen.

Efter två dagars diskussioner, besök i heta källor och på en judouppvisning avslutade Japans och Rysslands högsta ledare sitt toppmöte med ett litet framsteg i frågan om den omstridda ögruppen Kurilerna, som båda länderna gör anspråk på.

Sedan slutet av andra världskriget kontrolleras öarna av Ryssland, och ingår som en viktig del i Rysslands kontroll över sin Stillahavskust. Japan har aldrig låtit sig nöja med ett gammalt förslag om att bara få två av de mindre öarna.

Därför finns en slutgiltig fredsuppgörelse mellan de båda länderna inte ens vid horisonten, men under toppmötet som avslutades i dag gav premiärminister Abe och president Putin ett gemensamt löfte om att inleda samtal om ekonomiska samarbeten på de omstridda öarna.

Fiske, fiskodling, turism, vård och miljö är områden som skulle kunna komma ifråga att utveckla gemensamt. Trots överenskommelsen i dag finns mycket som hindar en rysk-japansk utveckling av öarna. Förutom att något fredsavtal efter andra världskriget fortfarande inte är underskrivet, finns ingen konsensus om vilket lands lag som de ekonomiska samarbetena skulle lyda under.

Trots vagheten i samarbetsplanerna kan premiärminister Abe räkna med tacksamhet från de åldrande japaner som hoppas att få besöka sina familjegravar på de sedan länge ryska Kurilena en gång till i livet. Uppgörelsen med Ryssland innebär nämligen att besöksreglerna för dem ska ses över.

Och för Putin kan toppmötet i Japan ses som ett framsteg, eftersom det innebär att i alla fall ett G7-land nu har varit villigt att ta emot honom, trots sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krimhalvön, och hård kritik efter massförstörelsen i Aleppo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista