Oppositionen skanderar "Fria medier", i parlamantet så att budgetdebatten inte kan hållas som planerat.
Oppositionen invänder mot planer på att inskränka mediers tillgång till byggnaden. Foto: Czarek Sokolowski

Bråk i natt utanför Polens parlament

Oppositionens talkörer: Fria Medier! Fria Medier!
2:08 min

Protest i natt mot ny lag som - enligt oppositionen - kuppades igenom i går kväll i en kaotisk omröstning, trots högljudda protester i parlamentet från oppositionspolitiker.

– Polisen har försökt slå in kilar, men på ett ganska ineffektivt sätt. Det sa Gabriel Stille, lektor i svenska i Warszava, som var på torget där protesterna pågick i natt. 

Protesterna var stökiga Polens huvudstad Warsawa i natt. Sedan oppositionspolitiker i parlamentet under kvällen ropat slagord, och blockerat en debatt om nästa års budget i protest mot regeringen - fortsatte demonstranter protesterna utanför parlamentsbyggnaden.

Polsk polis försökte tvinga bort demonstranterna, men tvingades avbryta försöken i och med att allt fler demonstranter anslöt sig, uppger ögonvittnen för nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns väl ingen som vill att det ska bli våldsamt, och än så länge ser man inget sådant, sa Gabriel Stille vid tvåtiden på natten.

Protesten inne i parlamentet var till att börja med en reaktiion på att regeringen och regeringspartiet Lag och Rättvisa vill inskränka journalisters möjligheter att rapportera inifrån parlamentet i Warsawa.

Och protesterna fortsatte efter det att oppositionen uppgett att regeringspartiets parlamentsledamöter röstat igenom budgeten - illegalt - sedan parlamentets talman flyttat omröstningen till en lokal utanför parlamentets kammare. I kammaren fanns då oppositionsledamöterna kvar.

Några timmar tidigare stod parlamentariker i parlamentet och ropade i en klunga och höll upp vita papper med slagord om pressfrihet.

"Fria medier, fria medier."

Scenerna från plenisalen i Sejmen, det polska parlamentet under fredagen, är filmade och utlagda på oppositionspolitikern Agnieszka Pomanskas facebooksida. Hon är själv en av de demonstrerande och tillhör det största oppositionspartiet, tidigare regerande Medborgarplattformen (PO).

I filmen syns även företrädare från regeringspartiet Lag och Rättvisa som sitter still i sina stolar och ser frågande ut till det som pågår, bland dem partiledaren Jaroslaw Kaczynski.

Oppositionspartierna har under dagens debatter återkommande hållit upp dessa skyltar. I något skede under kvällen ska debatten ha urartat och en av PO-ledamöterna blivit utslängd ur salen.

Hans partikamrater och övriga oppositionspolitiker fortsatte protesterna och även utanför parlamentet börjar det samlas människor enligt polska medier.

Det var sista kvällen av voteringar i Sejmen innan parlamentet i Polen tar julledigt, och bland annat skulle viktiga delar av nästa års budget klubbas igenom.

Men även journalister som bevakar politik i Polen har protesterat mot de nya regler som PiS-regeringen planerar införa, gällande mediers rätt att vistas i parlamentsbyggnaden.

Fram till nu har pressen haft fritt tillträde till stora delar av byggnaden - inte minst till trapphallen utanför plenisalen där de kunnat invänta och möta politiker när de går in och ut.

Men nu ska de politiska reportrarna i stället tilldelas plats i en sidobyggnad, vilket många anser vara ett hån mot den fria pressen och möjligheten att granska makten, i ett Polen där pressfriheten redan har inskränkts i och med PiS-regeringens stärkta grepp om public service.

Representanter för regeringspartiet PiS har ikväll kallat den pågående aktionen för "politisk huliganism".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".