Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Infekterad strid om svenskspråkig vård i Finland

En grundtrygghet för många
2:31 min
Sveriges och Finlands flaggor
Vård på svenska - omstridd fråga i Finland. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

I Finland växer kritiken mot regeringens sätt att driva igenom lagförslag. Detta sedan svenskspråkiga invånare och politiker slagit bakut mot vad de ser som ett hot mot rätten till vård och samhällsservice på modersmålet.

Finlands justitiekansler har nu öppet ifrågasatt regeringens syn på grundlagen och tusentals finlandssvenskar skriver brev till presidenten i hopp om att han ska ingripa.

"Hur täcks ni? Hur i hela fridens namn täcks ni? Jo, ni täcks."

Det gammelsvenska uttrycket för, "hur vågar ni" eller "hur har ni mage", som flitigt används i finlandssvenskan, har blivit en slogan i finländsk politik sedan oppositionspolitikern Mats Nylund från Svenska Folkpartiet (SFP) och andra svenskspråkiga politiker släppte fram sin frustration i riksdagens talarstol i veckan.

Debatten gällde återigen lagförslaget om den omfattande vårdreform som Finland ska genomgå och som regeringen, i synnerhet statsminister Sipiläs Centerparti, satt stor prestige i att ro i hamn.

Men planerna oroar inte minst många svenskspråkiga i Finland, eftersom centraliseringen av sjukvården med färre och större akutsjukhus kan hota deras grundlagsstadgade rätt till service och sjukvård på sitt modersmål.

En grundtrygghet för många, inte minst äldre, som inte behärskar finskan fullt ut - vissa inte alls.

I de österbottniska svenskbygdernas centralort Vasa demonstrerade tusentals tidigare i höstas mot att sjukhuset där kunde vara på väg att förlora sin jourverksamhet.

Nu ser det alltså ut att bli verklighet, trots de massiva protesterna och trots kritiken från finska riksdagens grundlagsutskott.

I ett Finland där svenska språket och finlandssvenskarnas ställning är mer utsatt än på länge, med partiet Sannfinländarna som uttalat kritiserar tvåspråkigheten i regeringsställning, har det hårdföra genomdrivandet av vårdreformförslaget blivit droppen som fått bägaren av frustration att rinna över.

Finlandssvenskarna sätter nu sitt hopp till president Sauli Niinistö, som formellt kan låta bli att underteckna lagen. Något som skulle vara exceptionellt i dagens Finland där presidenten utövar mycket liten politisk makt i inrikespolitiken.

Niinistö har redan fått mer än tre tusen brev från oroliga finlandssvenskar, rapporterar Österbottens Tidning.

Om lagen till sist går igenom, finns planer på att dra Finland inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De har redan ögonen på Finland i just den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".