Sinthu Selvarajah
De fem poliser som ingrep mot Sinthu Selvarajah har inte åtalats. Foto: Privat

Sinthus anhöriga anmäler poliserna till JK och kräver skadestånd

Systern: Vi ska göra det vi kan
2:15 min

De anhöriga till Sinthu Selvarajah - som dog efter ett polisingripande i Västerås - anmäler nu poliserna till Justitiekanslern och kräver skadestånd.

– Vi kommer att lämna in en skadeståndsbegäran till JK och det handlar om vad vi anser vara tjänstefel. Dels när det gäller insatsledaren som beordrar insats, trots att det inte föranlåg anledning att ingripa, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders och fortsätter:

– Det handlar också om att man använt sig av förbjudna grepp, det handlar om att man förverkat tre burkar pepparspray som ska användas restriktivt, men det handlar också om den plastpåse man använder för att sätta för munnen.

De fem poliser som ingrep mot Sinthu Selvarajah har inte åtalats, trots att rättsläkarens nya bedömning är att det var polisernas ingripande som orsakade hans död.

Nu anmäler i stället familjen och Civil Rights Defenders poliserna för tjänstefel till justitiekanslern och kräver skadestånd.

Ekots granskning har visat att det finns flera brister i förundersökningen mot poliserna.

Förhören gjordes sent, flera viktiga vittnen och inblandade poliser förhördes först omkring ett år efter dödsfallet och internutredarna ställde ledande frågor till poliserna som förhördes.

I går, fredag, begärde riksåklagaren in alla handlingar i ärendet för att se över om han ska göra en ny överprövning. Och nu anmäler alltså familjen och Civil Rights Defenders poliserna även till JK

– Det som har varit självklart är att vi ska göra det vi kan, oavsett vilket beslut vi får i slutändan så måste folk få höra vad som händer bakom stängda dörrar. För det här kan hända någon annan. Det viktigaste för oss är att man erkänner att det här inte har gått rätt till och att man ser till att det inte händer igen, säger Sinthus syster Shobana Selvarajah.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".