Protester utanför polens parlament
1 av 3
Foto: Wojtek Radwanski / AFP / TT
Protester utanför polens parlament
2 av 3
Foto: Wojtek Radwanski / AFP / TT
Protester utanför Polens parlament
3 av 3
Foto: Wojtek Radwanski / AFP / TT

Polska politiker lämnar blockerad byggnad

Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens styrande konservativa parti Lag och rättvisa (PIS), har lämnat parlamentsbyggnaden under natten sedan poliser med våld flyttat på demonstranter som blockerade byggnadens utgångar.

Kaczynski åkte iväg i en konvoj med bland andra premiärminister Beata Szydlo.

Oppositionella parlamentsledamoten Jerzy Meysztowicz uppger att polisen använt tårgas för att skingra demonstranterna, som försökte att hindra bilarna från att lämna platsen.

Demonstranterna hade under kvällen blockerat parlamentsbyggnadens alla utgångar i protest mot att nästa års budget godkänts på vad de menar är ett olagligt sätt.

Budgetomröstningen flyttades från parlamentets största kammare efter att oppositionspolitiker ockuperat parlamentets podium i protest mot en plan om att inskränka mediers tillgång till nationalförsamlingen.

Parlamentets utgångar skyddades under protesterna av över hundra poliser, som i sin tur var omringade av hundratals demonstranter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".