Politisk kris djupnar i Polen efter nattens tumult

2:10 min

Den politiska konflikten i Polen mellan regeringspartiet PiS och oppositionsgrupper har eskalerat.

I natt fick ledare för regeringspartiet lämna parlamentsbyggnaden i Warszawa med poliseskort sedan oppositionen under kvällen blockerat utgångarna i protest mot vad de ser som odemokratiskt agerande från regeringspartiet.

Polisen flyttade på demonstranter med våld, och nya demonstrationer är utlysta idag.

Bilderna från den polska tv-kanalen TVN24 visar ett nattligt julbelyst Warszawa centrum där poliser syns knuffa bort demonstranter som försöker blockera vägen för regeringspartiets bilar när de lämnar parlamentet.

Scenerna som under natten utspelat sig därinne i parlamentsbyggnaden och på gatan utanför är bara den senaste händelsen i den politiska förtroendekris som härjat Polen i nära ett års tid.

Men det är kanske den allvarligaste. Demonstranter från medborgarrörelsen KOD anklagar nu polisen för att ha använt tårgas, något som polisen själv förnekar.

Under tiden, inne i en sorts evakueringssal i Parlamentet, har ledamöter röstat igenom nästa års polska statsbudget. Men inte alla ledamöter, det rapporteras om att vakter ska ha hindrat oppositionspolitiker från att komma in i salen.

Oppositionen kallar nu gårdagens session i Sejmen, Polens parlament, olaglig. Oppositionspolitikerna hade på lördagsmorgonen fortfarande inte lämnat plenisalen som de ockuperar sedan fredag kväll, efter att en av deras politiker kastats ut av talmannen.

Under sessionen höll de upp plakat och protesterade i solidaritet med politiska journalister i Polen, som från nyår inte längre ska få bevaka parlamentet på plats utanför plenisalen utan från en sidobyggnad.

Något som väckt ilska och fått stora delar av den polska pressen, som redan ser hot mot det fria ordet och rätten till relevant samhällsinformation i Polen, att bojkotta gårdagens sammanträde och skriva protestbrev.

Regeringspartiet PiS, Lag och Rättvisa, har sedan de vann valet förra året, genomdrivit flera lagändringar som syftat till att stärka det politiska inflytandet över olika samhällsinstitutioner, exempelvis rättsväsendet och public servicemedierna.

Oppositionen i Polen har krävt en ny budgetomröstning i parlamentet på tisdag, och utlyst nya demonstrationer framför presidentpalatset i Warszawa under lördagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista