Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Avbrutna förhandlingar om låglönejobb

Svenskt Näringsliv: Vi kommer inte att komma någonstans
1:46 min

Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO, om jobb och anställningsvillkor för nyanlända med låg utbildning, har avbrutits.

Enligt Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, är det LO som stängt dörren.

– Våra olika medlemsorganisationer har många olika kontakter med förbund inom LO. Och när vi lägger ihop det så är vår samlade bedömning från hela Svenskt Näringslivssfären att vi inte kommer kunna nå fram till det som behövs. Det blir bara att slösa bort tid för alla inblandade, att sätta sig i överläggningar, säger Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, har en annan bild av varför förhandlingarna avbrutits. Det är inte alls LO som stängt dörren, hävdar han.

– Det är djupt, djupt, djupt beklagligt att vår motpart försöker ljuga bort detta att de inte vill vara med och diskutera med oss. Vi har lämnat "ja" på alla deras frågor och vi är beredda att starta en förhandling. Det är ett haveri för Svenskt Näringsliv som vi sett i dag, säger han.

Den rekordstora flyktingströmmen i slutet av förra året, och det faktum att många av de nyanlända hade låg eller ingen utbildning alls, skapade insikt om att det krävdes nya grepp för att dessa människor skulle kunna komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Att i den svenska modellens namn få parterna på arbetsmarknaden att komma överens om hur det skulle gå till är en av pusselbitarna i detta etableringsarbete. Redan tidigt hamnade arbetsgivare och fack på kollisionskurs.

LO vill inte ha låglönejobb som pressar lönerna på resten av arbetsmarknaden. Svenskt Näringsliv anser att höga ingångslöner även på enklare jobb i stället leder till att många nyanlända hamnar i utanförskap.

Men Karl-Petter Thorwaldsson försäkrar att LO är beredd att förhandla för att hitta nya lösningar även på det området.

– Vi har under hela tiden sagt att vi inte kan tänka oss att skriva avtal där man permanent tjänar mindre, att man har lägre löner. Däremot har vi varit öppna för, och den svenska modellen har alltid varit bra på, att hitta vägar så att man får en mycket lägre lönekostnad på vägen in mot ett ordinarie arbete, säger han.

Svenskt Näringsliv verkar inte tro på några fler samtal vid förhandlingsbordet, tillsammans med LO. Och Carola Lemne tycker nu att bollen ligger hos regeringen.

– Det här är sådant som regeringens skulle kunna ta initiativ till reformer om, eftersom vi bedömer att vi inte kommer längre med LO. Vi kommer inte att komma någonstans, så då hamnar det faktiskt på politikens och regeringens bord, säger hon.

Men LO:s ordförande håller inte med. Bollen ligger hos Svenskt Näringsliv.

– Skulle det vara så att Svenskt Näringsliv, eller deras medlemsorganisationer ändrar sig och är beredda att förhandla fram bra lösningar, så ska vi inte vara sämre, utan vidhåller vårt "ja", så bollen ligger hos dem, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".