Trump: Buffertzoner ska rädda Syriens befolkning

1:27 min

I USA säger den tillträdande presidenten Donald Trump att hans administration kommer att bygga det han kallade "säkra zoner" för att hjälpa Syriens civilbefolkning. Trump sa också att han ska få Gulfstaterna att finansiera zonerna.

Donald Trump försäkrade en jublande publik på ett möte i Florida i natt, att när han från och med den 20 januari är president kommer USA inte längre ta emot flyktingar, utan istället bygga upp det han kallar säkra zoner i regionen, alltså områden för att hjälpa civila i och kring krigets Syrien.

Trump gav inga detaljer kring när eller var dessa buffertzoner skulle upprättas, eller hur skyddet av de civila där skulle upprätthållas.

När skyddszoner för civila tidigare diskuterats här i USA, har det sagts kräva en stor truppnärvaro på marken, som skydd runt zonerna.

Därför har till exempel den avgående amerikanske presidenten, Barack Obama, hittills avvisat idén.

Priset för amerikanska soldater skulle bli för högt, menar Obama, och dessutom ses det som osannolikt att den syriska regimen med sina allierade Ryssland och Iran skulle tillåta andra staters marktrupper.

De buffertzoner Trump nu utlovar skulle sannolikt också kräva flygförbud över de skyddade områdena.

Trump sade också att det inte är USA, utan Gulfstater som till exempel Saudiarabien, som ska betala för de säkerhetszoner han vill bygga för att hjälpa Syriens civilbefolkning.

Men inte heller i finansieringsfrågan gav Trump några ytterligare detaljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista