Jag tycker om att vara med hönsen, säger dementa 90-åriga Dorothy Marsh i Gateshead och 84-åriga väninnan Elsie Moorey uppskattar att mata dem och plocka ägg.
1 av 3
Jag tycker om att vara med hönsen, säger dementa 90-åriga Dorothy Marsh i Gateshead och 84-åriga väninnan Elsie Moorey uppskattar att mata dem och plocka ägg. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Hönorna har förändrat vården på demensboendet dramatiskt, anser föreståndaren Joanne Matthewson på Shadon house
2 av 3
– Hönorna har förändrat vården på demensboendet dramatiskt, anser föreståndaren Joanne Matthewson på Shadon house Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Det funkar bara om personalen är beredda att ta hand om hönsen, berättar Jos Forester-Melville, projektledare på Equal Arts
3 av 3
Det funkar bara om personalen är beredda att ta hand om hönsen, berättar Jos Forester-Melville, projektledare på Equal Arts Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Hönsterapi för dementa sprids

Hönorna har ändrat demensvården dramatiskt
1:47 min

I England behandlas flera hundra dementa genom att umgås med hönor. Metoden kallas "Henpower" och har spritt sig snabbt de senaste fyra åren och testas nu även i bland annat i Holland och Australien.

En utvärdering visar att depression och ensamhet hos de äldre minskar tack vare hönorna.

– Jag tycker om att vara med hönsen, de är så charmiga och de verkar tycka om mig också, säger 90-åriga Dorothy Marsh på Shadons demensboende i Gateshead i nordöstra England och klappar hönan Martha som står uppe på matbordet i allrummet.

Hönorna har förändrat demensvården dramatiskt anser föreståndaren Joanne Matthewson på Shadon House. De boende blir lugnare och gladare av att umgås med hönorna. De deltar i hönsskötseln och inspireras av dem i konstterapin.

Ingen boende har drabbats av allergi eller skadats av näbbar och klor under fyra år.

Hönsprojekt "Henpower" har utvärderas vetenskapligt av forskare från Northumbria University. En liten studie på 50 dementa visade att de blev mindre deprimerade och ensamma av hönsterapin.

Dessutom fanns demensboenden som rapporterade att de kunde minska på antipsykotisk medicinering till de gamla, men en betydligt större vetenskaplig studie planeras nu för mer säkra slutsatser.

"Henpower" har fått pris av brittiska premiärministern och har spritt sig till 35 demensboenden i hela England och nu även till Holland, Australien, USA, Kanada och Taiwan.

– Men det fungerar bara om personalen på demensboendet är beredda att ta hand om hönsen och gillar idén, berättar Jos Forester-Melville, projektledare på Frivilligorganisationen Equal Arts som driver Henpower.

I Studio Ett i eftermiddag så hör ni ett reportage om djurterapi i den svenska demensvården och då om fyrbenta vänner.

Referens:
Cook G. et al, An evaluation of ‘HENPOWER:’Improving Wellbeing & Social Capital in Care Settings. Nortumbria University 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".