Folk håller upp den 100-Bolivar sedeln under protesterna i Venezuela
100-Bolivar kommer snart att bli värdelösa i Venezuela Foto: GEORGE CASTELLANOS

Venezuela skjuter upp sedelstopp

I Venezuela backar nu president Nicolas Maduro från sitt beslut om att dra in landets 100-bolivarsedlar. Nu ska sedeln få användas fram till den 2 januari.

Det nya beslutet kom efter landsomfattande protester som startade efter presidentens överraskande besked att ta sedeln ur bruk.

President Maduros motiveringen till indragningen av sedeln var att maffian skulle drabbas hårt när landets högsta sedelvalör försvann.

Tidigare i veckan köade tusentals människor utanför centralbanken i huvudstaden Caracas för att hinna göra sig av med den snart utdaterade 100-lappen, det trots att det inte finns någon ersättningssedel.

Den plötsliga kontantbristen i Venezuela har lett till protester och plundringar av affärer i delar av landet. Demonstranter blockerade flera vägar under fredagen med kravet att 100-bolivarssedeln, åter ska accepteras som betalningsmedel.

En 100-bolivarsedel är värd runt 1 krona och femtio öre och tas sedeln bort innebär det att nästan hälften av landets kontanter i ett slag blir värdelösa. 

Oppositionen i Venezuela ser Maduros beslut som ett bevis för att han förstör oljelandets ekonomi och måste avgå.

Läs också: Venezuela krisar - kyrkans medling går dåligt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".