Val i Nederländerna som planerat

Nederländerna går till val som planerat den 15 maj, trots mordet på måndagskvällen på den invandringsfientlige partiledaren Pim Fortuyn. Det förklarade den holländske premiärministern Wim Kok på tisdagseftermiddagen.
En mycket allvarlig premiärminister Wim Kok sade att han efter konsultationer med andra partier i parlamentet och med partiet Pim Fortuyn's lista, som än så länge inte har några platser, kommit fram till att valet inte ska flyttas. Det hålls som planerat nästa onsdag, och om man ska döma av de mycket långa köerna sörjande här vid statshuset i Rotterdam har Pim Fortuyn och förmodligen också hans parti ett mycket starkt stöd idag. Mindre än ett dygn efter sin död framstår han som något av en politisk martyr, och kanske kommer partiet till och med att överträffa de 15 procent som spåddes före de dödande skotten på måndagskvällen. En talesman för Pim Fortuyns parti sade att Fortuyn var en demokrat och att det bästa sättet att hedra honom är att gå till vallokalerna och rösta nästa vecka. Den misstänkte gärningsmannen som greps på måndagskvällen är 32 år gammal. Han har inte gjort några medgivanden. Flera tidningar beskriver honom som en vänsterextremist. I hans rum har polisen påträffat material för miljörörelsen, samt kulor av samma kaliber som dödade Fortuyn.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent, Rotterdam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".