Två äldre människor går hand i hand i en korridor.
1 av 2
Foto: Matt Rourke/AP
Undersköterskan Johannes Tesfaye på ett demensboende i Botkyrka i Stockholm visar upp hur de serverar frukosten till vårdtagarna för att filmjölken ska synas.
2 av 2
Undersköterskan Johannes Tesfaye på ett demensboende i Botkyrka i Stockholm visar upp hur de serverar frukosten till vårdtagarna för att filmjölken ska synas. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio.

Tusentals dementa mindre ångestfyllda genom BPSD-registret

"Det viktiga arbetet som undersköterskor gör i Sverige varenda dag"
2:24 min

Tusentals demenssjuka har fått en ökad livskvalitet sedan det nationella BPSD-registret infördes 2010. Mindre medicin mot ångest och psykoser behövs.

På ett demensboende i Botkyrka jobbar undersköterskan Johannes Tesfaye och han berättar om en vårdtagare som ofta var arg, utåtagerande och trotsig.

– Man går in till honom och säger 'nu ska du komma upp', men nej, han vill inte.

Då valde Johannes Tesfaye att intervjua vårdtagarens hustru och fick veta att mannen hade levt ett aktivt liv med mycket humor.

– Som person har han skojat och dansat mycket, och då gäller det att tänka 'aha, hur ska vi göra då?’. Så först när vi gick in på morgonen tänkte vi 'Ska vi sjunga då? Ska vi skoja med honom?' Det gjorde vi och lyckades. Han är nu glad och skrattar. Han vet att jag pratar med honom på hans sätt, säger Johannes Tesfaye.

Begreppet BPSD står för "Beteendemässiga och psykiska symptom hos personer med demenssjukdom" och handlar om olika uttryck för missnöje. Det kan vara ilska, ångest, hallucinationer, hyperaktivitet eller apati, och drabbar 90 procent av alla demenssjuka i olika utsträckning.

För att försöka minska lidandet startades det nationella kvalitetsregistret BPSD-registret 2010 med statliga medel.

Genom registret får vårdpersonal på ett gemensamt och strukturerat sätt försöka hitta orsakerna bakom beteendet och lindra symptomen. Deras observationer och åtgärder skrivs in i registret utifrån ett skattningsskala som heter NPI och på det sättet kan de mäta förändringar.

Undersköterskan Johannes Tesfaye i Botkyrka berättar att flera vårdtagare har börjat äta sin frukost mycket bättre sedan avdelningen bytte ut det vita porslinet mot blått och satte det på röda bordsunderlägg. Det gjorde att filmjölken syntes bättre jämfört med tidigare.

Han visar upp skillnaden. 

– Här ser vi ett annat bord, det är vitt med vitt porslin, har inget underlägg och filen är vit. De ser inte den där maten därför att det är helt vitt, men det finns en fin blomma. De ser bara blomman och kanske börjar hålla på med den och vill inte äta. Färgkontrasten är väldigt viktig, säger Johannes Tesfaye.

Demens är en folksjukdom med 160 000 drabbade i Sverige och av dessa är 42 000 anslutna till registret, alltså 25 procent.

Det här personcentrerade arbetssättet som vårdtagarna har fått har lett till att majoriteten av dem, 71 procent, är smärtfria och färre, endast 38 procent behöver medicin mot ångest och psykoser, enligt statistik i BPSD-registret.

Eva Granvik, nationell koordinator för registret och undersköterska, vill poängtera att även personalen mår bättre av arbetssättet, enligt enkätundersökningar som har gjorts.

Färre sjukskriver sig och lagkänslan hos dem blir stark genom det gemensamma språket som NPI-skattningen och registret innebär.

– De får en ökad stolthet i sitt arbete. Och vi kan se med staplar och diagram att vi gör en stor skillnad med små åtgärder, som att till exempel byta färg på en tallrik. Det är det viktiga arbetet som undersköterskor gör i Sverige varenda dag, året runt, säger Eva Granvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".