Staden Karak i Jordanien.
Foto: Nassr Nassr/AP/TT.

Flera döda i attack i Jordanien

Hör vår reporter Katja Magnusson
1:09 min

I Jordanien har beväpnade män utfört en serie attacker, bland annat mot en korsfararborg i staden Karak. Minst nio personer har dödats, bland dem flera polismän och en kanadensisk turist.

Skakiga filmer visar skottlossning och tumult utanför en polisstation, senare syns hur turister springer i stentrapporna i borgen från korsfarartiden i staden Karak i Jordanien.

Det var en serie attacker från beväpnade män som sedan tog sig vidare till den mäktiga borgen som ligger på en höjd. Turister blev fast. Enligt jordanska myndigheter har polisen stormat området för att befria turisterna men flera personer ska ha skadats och skottlossningen har fortsatt under kvällen enligt reportrar på plats.

Minst nio personer har dödats, bland dem flera polismän och en kanadensisk turist, och flera skadade har konstaterats i attacken som inledningsvis riktades mot en polisstation och en polispatrull. Fyra av de döda är poliser, de övriga är civila, varav två jordanska medborgare, uppger landets säkerhetsdepartement enligt nyhetsbyrån AFP.

Stadens huvudvägar spärrades av i samband med dåden och en helikopter ska ha skickats från huvudstaden Amman för att delta i insatsen.

Utrikesdepartementet har inte fått någon rapport om att svenskar är drabbade.

Det är ännu oklart vilken grupp som kan ha utfört dåden.

Jordaniens flygvapen deltar i den internationella bombkampanjen mot terrorrörelsen som kallar sig Islamiska staten. I Jordanien anser vissa kritiker att det kan öka risken för attacker från IS i Jordanien.

IS har tidigare hotat att "bryta sönder Jordaniens gränser". Julen 2014 brändes en jordansk pilot av IS, efter att hans plan störtat på IS-kontrollerat område

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".