Brasiliens tidigare president Lula da Silva.
Brasiliens tidigare president Lula da Silva. Foto: Felipe Dana/AP/TT.

Brasiliens expresident nekar till anklagelser om korruption

Hör vår korrespondent Lotten Collin
1:15 min

Brasiliens tidigare president Lula da Silva nekar till korruptionsanklagelserna som riktas mot honom i samband med Brasiliens köp av svenska jasplan år 2013.

Lula da Silva och hans son anklagas för att ha påverkat den brasilianska regeringen att välja Saab.

Det var i december 2013 som Brasilien efter flera års utvärderingar valde att köpa 36 svenska gripen-plan. Konkurrenterna var franska Rafale och amerikanska f-18.

Redan tidigt började det viskas om korruption, men inte förrän i år riktades formella anklagelser mot Brasiliens tidigare president Lula da Silva. Han anklagas för att ha påverkat sin efterträdare, dåvarande president Dilma Rousseff, som kom från samma parti, att välja Jas Gripen.

Enligt åklagarna ska Lula da Silvas son i utbyte ha tagit emot nästan 7 miljoner svenska kronor. Båda två nekar till anklagelserna. Enligt Lula da Silvas advokater har den tidigare presidenten inte haft någon roll i köpet av Jas-planen. De hävdar att sonen fått pengar för ett sponsorkontrakt för ett sportevenemang, som inte har någon koppling till Saab.

Lula da Silva, som väntas ställa upp igen i presidentvalet 2018, står redan anklagad för att ha tagit emot mutor i den stora korruptionsskandal som dom senaste åren rullats upp kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Politiker från flera olika partier ska ha tagit emot pengar och gåvor från brasilianska byggbolag, som i utbyte fått värdefulla kontrakt med oljebolaget Petrobras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".