84-åriga Gun Eriksson i Enköping är nöjd med kommunens Trygg hemgång.
84-åriga Gun Eriksson i Enköping är nöjd med kommunens Trygg hemgång. Här bjuder hon Ekots reporter på lussekatter. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio

Nytt arbetssätt ger bättre äldrevård

"Den omvårdnad och omtanke jag fick är ovärderlig"
2:28 min

Nya arbetssättet "Trygg hemgång" i äldrevården har gjort att äldre återhämtar sig snabbare från sjukhus och behöver mindre hemtjänst, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL.

84-åriga Gun Eriksson i Enköping fick testa kommunens nya arbetssätt Trygg hemgång efter att ha trillat, brutit lårbenet och legat på sjukhus i en dryg månad. De första två dygnen hade någon personal där hela tiden.

– Vi var bland annat ute och promenerade och jag tycker att de var fantastiska. Den här personalen är handplockad och man pratar inte sjukdomar. Man pratar om allt möjligt som böcker och musik och det var mycket skratt och mycket humor, säger Gun Eriksson, 84 år, vårdtagare i Enköping kommun.

Under några veckor hade hon ett vårdteam med samma undersköterskor som kom hem till henne, flera timmar om dagen, och hjälpte henne att våga röra sig igen i sin vardag. Det handlade om allt från rehabilitering till att lära sig att sätta på kaffe, bädda sängen och gå på toaletten själv genom olika hjälpmedel.

Trygg hemgång finns i dag i en tredjedel av landets 290 kommuner och sprids snabbt, enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Det var i Ronneby kommun som arbetssättet utvecklades och där har det efter utvärdering visat sig att de äldre behöver mindre hemtjänst långsiktigt och att de sällan behöver läggas in på sjukhus igen.

– Man kommer inte tillbaka för att man har blivit sjuk av att vara orolig. Flera av dessa behöver ingen hjälp alls efteråt. Därför att ger du intensivt i början när det är som mest sårbart så får du personen trygg, får en annan livsglädje och så vidare, säger Torill Skaar Magnusson, äldrechef i Ronneby kommun.

Vårdteamet lämnar inte den äldre personen förrän de ser att han eller hon är tillräckligt trygg och stabil för att kunna fortsätta vardagen med hemtjänst eller på egen hand.

Förutom att de äldre känner sig tryggare har Ronneby kommun sparat pengar genom det nya arbetssättet. Många äldre skrivs ut tidigare från sjukhuset och färre hamnar på korttidsboenden, och båda är dyra vårdplatser. Ronneby sparar i snitt 50 000 kronor per person som får Trygg hemgång i stället för en korttidsplats, enligt en rapport från SKL, Sveriges kommuner och landsting. 

84-åriga Gun Eriksson i Enköping önskar att alla äldre ska erbjudas den här så kallade tjänsten genom att samtliga kommuner organiserar sitt arbetssätt som Trygg hemgång. Då kommer man snabbare in i sin vardag eftersom man annars oroar sig över hur man ska klara sig helt själv hemma efter att ha fått vård dygnet runt på sjukhus, säger hon.

– Att man kommer hem till någonting som man inte har varit i på länge och tänker 'Såg det ut så här? Var det så här?'. Biten däremellan tror jag är väldigt, väldigt viktig. Den omvårdnad och omtanke jag fick är oväderlig, säger Gun Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".