Bild står på snedden på isig väg med vatten ovanpå
Foto: TT/arkiv

Extrem halka i Dalarna och hela Norrland

"Så pass halt att fordon inte klarar lättare uppförsbackar"
1:12 min

Just nu är det extremt halt på vägarna i Dalarna och hela Norrland varnar SMHI och Trafikverket.

Värst är läget i Jämtland där många bilister fastnat i halkan, bussar har kört av vägen och lastbilar har kanat tvärs över vägar så att de blockerar trafiken.

Även sandbilarna har svårt att komma fram uppger Polisen.

– Vi har faktiskt fått in samtal från otroligt många trafikanter som är fast i det mycket hala väglaget som är på flera vägar i Jämtland, säger Oscar Berglund, vakthavande befäl på Polisen Region Nord. Vi har fått samtal från Hoting i norr till Hede i söder, så det är ett stort område som det sträcker sig över just nu.

Har de fastnat i halkan?

– Det är så halt, så kommer det en lättare uppförsbacke så tar sig varken lastbilar, bussar eller personbilar upp helt enkelt.

Har det varit några olyckor?

– Vi har haft två bussar som åkt av vägen alldeles utanför Östersunds flygplats, men det är inga personskador rapporterade därifrån.

Behöver man inte undsätta folk, det kan väl bli kallt att sitta i en bil?

– Absolut kan det bli det, men i nuläget finns det ingen möjlighet. Man måste invänta sandbil och försöka hålla ut så längt det bara går. På vissa håll tar sig inte ens sandbilarna fram, om de inte har kedjor på däcken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".