Fyra oljeriggar
1 av 2
Längs norska kusten står flera oljeriggar parkerade i väntan på jobb. Foto: Tore Meek/TT.
Man med blont hår mot orange bakgrund.
2 av 2
"Det är en väldigt svår situation just nu", säger rigganalytiker Lars Eirik Nicolaisen på oljekonsultbolaget Rystad Energy i Oslo. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Norska oljeriggar utan jobb

"Efterfrågan på riggar kommer falla under 2017"
2:49 min

I Norge har oljekrisen blivit synlig längs kusten genom att allt fler oljeriggar tas ur drift och "parkeras" nära land. Till sommaren kommer troligen mindre än hälften av Norges oljeriggar ha jobb.

– Det är en väldigt svår situation nu. Efterfrågan från oljebolag har gått kraftigt ned sedan peaken 2014, säger rigganalytikern Lars Eirik Nicolaisen på konsultbolaget Rystad Energy.

– Vi ser att efterfrågan på riggar kommer falla under 2017, så situationen blir nog dessvärre ännu lite värre nästa år.

Så det innebär att det längs norska kusten kommer finnas en del "parkeringsplatser" för riggar som står utan något att göra?

– Det kommer det absolut, och det kommer nog bli ännu lite fler riggar som är parkerade nästa år än det är just nu, säger Lars Eirik Nicolaisen.

Under 2016 har antalet overksamma oljeriggar i Norge fördubblats, från nio stycken till tjugo.

Än syns ingen vändning. Till sommaren lär det, enligt Norges rederiförbund, vara betydligt mer än hälften av riggarna som saknar kontrakt.

– Dessutom är det en del riggar som blir färdigbyggda nu. De kommer ut på marknaden och gör att denna balansen blir ännu mer överbalanserad, säger Lars Eirik Nicolaisen till Ekot.

Oljebolag som Statoil hyr oljeriggar av andra företag, som Maersk Drilling och Dolphin Drilling.

Att så många riggar nu står parkerade innebär runt 10 000 förlorade oljejobb i Norge. Medräknat underleverantörer beräknas totalt minst 40 000 jobb ha försvunnit från den norska oljebranschen sedan 2014.

De senaste årens oljekris har tvingat riggägare att sänka hyran, raterna, kraftigt. Enligt Lars Eirik Nicolaisen är det nu vanligt med rater på runt 150 000 dollar per dygn. Det kan låta mycket, men är en nivå där ägarna har svårt att att tjäna något alls.

Under 2017 lär raterna för riggar börja vända uppåt igen, enligt bedömare. Det handlar dock om kontrakt där bolagen inte tjänar pengar förrän 2018 eller ännu senare.

För norska riggägare är det knappast heller något alternativ att leta uppdrag utomlands, för den globala riggmarknaden ser ungefär ut som den i Norge, enligt rigganalytikern.

– Vi ser en fallande efterfrågan på rigg globalt.

Många oljeriggar i Norge är 30-40 år gamla. Lars Eirik Nicolaisen och andra analytiker önskar att ägarna skulle skrota fler av de gamla riggarna för att balansera marknaden. Samtidigt förstår han de som tvekar att hugga upp fungerande riggar.

– De äldre riggarna kan fortfarande leverera, och om de hade fått jobb skulle de ha levererat. Så det är klart att för en riggägare som har mest gamla riggar så ödelägger man sin egen business om man tar ut dessa riggarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".