Delad bild: Susanne Rolfner Suvanto och en gammal dam på ett äldreboende.
1 av 3
Vårdpersonalen behöver utbildning, menar utredaren Susanne Rolfner Suvanto. Foto: Karl Enn Henricsson/TT, Fredrik Sandberg/TT
Susanne Rolfner Suvanto, regeringens särskilda utredare för en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, vill förbättra kunskapen om äldre anhörigas situation.
2 av 3
Susanne Rolfner Suvanto, regeringens särskilda utredare för en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, vill förbättra kunskapen om äldre anhörigas situation. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio.
För Ingela Månsson, styrelseledamot Anhörigas riksförbund, är det inget nytt att äldre anhöriga bemöts olika i vården beroende av sin sociala position.
3 av 3
För Ingela Månsson, styrelseledamot Anhörigas riksförbund, är det inget nytt att äldre anhöriga bemöts olika i vården beroende av sin sociala position. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio.

Utredare vill se statistik om äldres anhöriga

"Behövs stöd för att kunna se det här med kön och klass"
1:53 min

De äldre som har sämre social position får mindre stöd. Därför vill regeringens utredare att staten ska börja föra statistik över anhörigas socioekonomiska bakgrund.

– De tendenser man har sett är helt enkelt att man inte får samma insatser, framför allt när det gäller klassfrågor. Att man kanske får mindre stöd och mindre uppmärksamhet. Så ett utav mina väldigt konkreta budskap i den här nationella utredningen är att vi måste ha en statistisk uppdelning. Det har vi inte i dag, säger Susanne Rolfner Suvanto, regeringens särskilda utredare.

Sommaren 2015 fick hon i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen och den ska vara klar först den 31 mars.

Men nyligen fick Susanne Rolfner Suvanto in en underlagsrapport från NKA, Nationellt kompetenscentrum anhöriga, som visar på tendenser att äldre anhöriga behandlas olika av vårdpersonal beroende av sin utbildning, arbete och kön bland annat.

Det är inte medvetet hos personalen och därför behöver de utbildning, vill Susanne Rolfner Suvanto poängtera. 

– Lite kan jag nog tycka att vi behöver ha mycket mer stöd för personal när det handlar om att kunna se det här med kön och klass.

Förutom utbildning och krav på statistik över anhörigas socioekonomiska bakgrund flaggar hon för att det kan vara en god idé att ge en myndighet i uppdrag att ansvara för de 1,3 miljoner anhöriga som stödjer eller vårdar en närstående.

– Det är ju faktiskt aviserat en ny myndighet när det gäller till exempel jämställdhetsfrågor. Det är möjligt att en sådan myndighet kan ta sig an den frågan, eftersom det ju mycket är en kvinnofråga, säger Susanne Rolfner Suvanto, regeringens särskilda utredare.

Som Ekot tidigare berättat är det ett ökat tryck på stödtelefonen hos Anhörigas riksförbund, AHR. Många som ringer är stressade och uppgivna över att de inte känner att de får tillräckligt med stöd från kommunen – trots att kommunerna är skyldiga att stödja och hjälpa anhöriga enligt Socialtjänstlagen.

För Anhörigas riksförbund är det inget nytt att anhöriga bemöts olika i vården, men det är extra allvarligt när det handlar om äldre anhöriga, säger Ingela Månsson, expert i äldrefrågor på AHR och ledamot i styrelsen.

– De äldre anhöriga är ju sköra precis som sina närstående. Ju äldre man blir, desto mindre ork har man att ta för sig i samhället. Man kan drabbas av depression och så vidare och det vet vi ju alla, att då får man mindre kraft att hjälpa någon, säger Ingela Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".