Samantha Power, USA:s FN-ambassadör
Samantha Power, USA:s FN-ambassadör Foto: Craig Ruttle

FN i nytt försök att enas om Aleppo

USA:s FN-ambassadör positiv efter söndagens förhandlingar
1:08 min

FN:s säkerhetsråd kommer imorgon eftermiddag, svensk tid, att rösta om en ny resolution om att sända FN-observatörer för att övervaka evakueringen av östra Aleppo i Syrien.

USA:s FN-ambassadör, Samantha Power, lät försiktigt positiv på söndagskvällen om att resolutionen kunde röstas igenom.

– Vi förväntar oss att vi röstar igenom den här texten imorgon.

FN:s säkerhetsråd har under söndagskvällen förhandlat om att ta fram ett nytt utkast till en ny resolution, om att sända FN-observatörer för att övervaka evakueringen av Östra Aleppo. Tidigare under söndagen avbröts evakueringar.

Egentligen skulle säkerhetsrådet röstat redan på söndagskvällen, men efter att Ryssland hotat med att lägga in sitt veto mot ett franskt förslag som först var aktuellt, förhandlade parterna uppenbarligen ytterligare en gång. Och har nu enligt Samantha Powers kommit överens om något som verkar kunna vara en kompromiss.

Hennes ryske kollega Vitalij Churkin sade under kvällen "jag tycker vi har fått fram en bra text och vi kom överens om att rösta imorgon".

Men det är förstås fortfarande mycket osäkert om resolutionen verkligen kommer röstas igenom, trots de lite positivare ordalagen.

Ryssland har tidigare lagt in sitt veto ett flertal gånger och i nuläget är det också oklart hur många FN-observatörer som kan skickas till Aleppo om resolutionen röstas igenom.

– Det är inte specificerat hur många i resolutonen, men alla vet att ju fler desto bättre, säger Samantha Powers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".