Tonfisk
Tonfisk Foto: Koichiro Numata / TT

WWF kritiserar miljömärkning av fisk

"Godkänt fisk som inte klarar kraven"
2:15 min

I ett läckt internt dokument från Världsnaturfonden får MSC - världens största hållbarhetsmärkning för vildfångad fisk - skarp kritik.

I rapporten anklagas MSC för att certifiera fisken som egentligen inte klarar kraven och för att ha ett ekonomiskt intresse i att det blir mer märkt fisk i butikerna.

Minna Epps som är programdirektör på MSC i Skandinavien avfärdar rapporten eftersom den inte är offentlig.

– Det finns ingen rapport som jag kan referera till. WWF säger att det är internt.

Det läckta dokumentet visar på allvarliga brister i hur certifieringsprocessen av fiskandet efter tonfisk i Indiska Oceanen har gått till.

Till exempel har det inte funnits någon förvaltningsplan som styr vad som händer om det blir problem med tonfiskbeståndet, vilket är en av grundbultarna för MSC. Dokumentet visar att företagen som gjort certifieringarna gett godkänt trots att fiskena egentligen inte lever upp till MSCs villkor.

Rapporten är oväntad eftersom kritiken kommer från WWF som grundade och stödjer MSC. Det säger Brendan May som tidigare varit VD för MSC.

– What's very significant about this is that the attack comes from MSCs own founder WWF. While WWF still stakes they believe MSC is the best system. So it's all quite embarrasing

I det läckta dokumentet kritiseras MSC också för att ha ekonomiska intressen i att fisken certifieras. Organisationen får en andel av varje såld produkt som bär MSCs märke. Enligt den senaste årsredovisningen handlar det om 130 miljoner kronor. Eftersom MSC får in mer pengar ju fler fisken som certifieras så ifrågasätter rapporten MSCs oberoende.

– Det här är ett internt arbetsdokument.

Inger Näslund jobbar med marina frågor och fiske på Världsnaturfonden.

– Jag kan inte säga att det är något som är fel i dokumentet så, men det är ett internt dokument och interna dokument ska inte diskuteras externt.

På MSC vänder man sig emot anklagelsen att det ekonomiska intresset spelar roll när fisken certifieras.

– MSCs intäkter kommer från bland annat donationer och från royaltyavgifter. Det är frivilligt att använda loggan, säger Minna Epps.

Finns det risk för intressekonflikt?

– Inte som jag ser det eftersom vi inte tjänar pengar på det här. Vi har tydliga exempel på att certifikat dras in och det har det gjorts för kommerisellt viktiga fisken.

Ett längre inslag sänds i P1 Kaliber 10.03 måndag 19 december.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".